dunszt.sk

kultmag

„…az író-olvasó találkozóknak az ünnepélyes hangulata hiányzik leginkább az Írók Boltja életéből”

Aki szereti a könyvet, annak számára nem meglepő a kijelentés, hogy az Írók Boltja Magyarország egyik legkülönlegesebb könyvesboltja. Egyrészt a kínálatával tűnik ki, hiszen polcain a kortárs magyar irodalom szinte teljes egészében megtalálható, de a klasszikusok és a világirodalom is helyet kap, ahogy a bölcsészettudományi kiadványok is. Másrészt a kortárs szerzők is jelen vannak a termeiben, válogatnak, beszélgetnek, vásárolnak, vagy épp könyveket mutatnak be. Az Írók Boltja vezetőjével, Szakács Jánossal beszélgettünk a pandémia okozta válságról.

Az Írók Boltja a vevőkkel, az irodalom szereplőivel fenntartott személyes viszonyra épít. A pandémia épp ennek az otthonosságnak a fenntartását nehezíti meg, vagy teszi adott esetben lehetetlenné. Milyen módon és milyen mértékben lehetett ilyen helyzetben folytatni a munkát a jól bevált gyakorlat szerint?

Köszönjük a lehetőséget. Nagyon nehéz éven vagyunk túl, az elmúlt 13 hónapból három zárva telt el. Ezekben a hónapokban a webáruházunkat működtettük, mely mentőövnek megfelelt, de a folyamatos fennmaradáshoz szükséges volt az újranyitás. Jó érzés volt a nyitás első napján látni a mosolygó, bizakodó törzsvásárlóinkat. Szerencsére sikerült megőrizni minden munkatársunkat, ehhez persze kellett az állami bértámogatás, és még inkább a nagyon kedvező banki hitelek. A könyvbemutatókat igyekeztünk a rendelkezésekhez alkalmazkodva megszervezni, eleinte korlátozott számú közönséggel, majd online tartottuk meg őket. Ezeknek az író-olvasó találkozóknak az ünnepélyes hangulata hiányzik leginkább a bolt életéből.

A kialakított brand is a gazdasági siker titka, a bolt újranyitása éppen ezért talán nagyobb sikerrel kecsegtet más könyvesboltokhoz képest. De elég lehet ez a pandémia (hosszabb távú) hatásának kivédéséhez, miközben a vásárlóerő is vélhetően csökkenni fog?

Az írókkal és a vásárlókkal való személyes kapcsolat a legmeghatározóbb eleme boltunk arculatának. Húsz-harminc éve visszajáró vásárlóink vannak, sokakat név szerint is ismerünk, nem titok, hogy a kínálatunkat lényegében az ő igényeiknek megfelelően alakítjuk. Gyakran nehezen beszerezhető könyveket is felkutatunk törzsvásárlóink számára. Sőt, vannak olyan újabb megjelenésű könyvek, amiket előre félreteszünk egy-egy vásárlónknak, mert ismerjük az ízlését, és tudjuk, hogy érdekelheti. A kisebb kiadókkal is kapcsolatban állunk, és nem egy olyan kötetet tartunk a polcainkon, amelyek máshol nem kaphatóak.

A könyvpiac a kiadókon alapul, melyek szintén megsínylették az elmúlt bő egy évet. Elmaradt a könyvhét, már két könyvfesztivál is, fogy a kereslet. Látszik már valami abból, hogy milyen változásokat hoz a kiadók és a könyvesboltok működésében a pandémia? Mit tesz majd másképp az Írók Boltja?

Valószínűleg nehéz évek jönnek, de én bízom a bolt jövőjében. Ezen a piacon is egyre meghatározóbbak a bolthálózatok, de szükség van a független, markáns arculattal rendelkező, a kínálatát rugalmasan alakító üzletekre. A kisvállalkozásoknak nehezebb a helyzetük, viszont nagyobb szabadsággal rendelkeznek. Azt gondolom, hogy a korábban említett személyességre mindig lesz igény. Ez az, amit nem lehet egyik napról a másikra felépíteni, ezeknek a kapcsolatoknak, barátságoknak az ápolása továbbra is a fő feladatunk.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket