dunszt.sk

kultmag

A Golden Globes reform

A 24.hu számolt be az amerikai Golden Globe díj körüli korrupciós botrányról, miután a Los Angeles Times oknyomozó cikkében felderítette a Hollywood Foreign Press Agency szervezet ügyleteit, miszerint a díjakat korrupt módon ítélhetik oda, illetve, lévén, hogy egy nonprofit, adómentes szervezetről van szó, az adócsalás gyanúja is felmerült. A botrány úgy robbant ki, hogy a norvég Kjersti Flaa újságíró beperelte a szervezetet, mert többszöri jelentkezés után sem vették fel, annak ellenére, hogy minden szempontból kvalifikált lett volna a pozícióra. Ez felvetette a gyanút egy, a szervezetben mélyebben meghúzódó korrupcióra.

A botrány után most, a HFPA változásokat ígér. Bár a norvég újságíró keresetét elutasította a hollywood-i bíróság, a HFPA közleményt adott ki, melyben kijelentik, hogy:

  • – évente 20 új taggal bővülne a szervezet,
  • – közülük előnyt élveznének a fekete újságírók,
  • – a következő másfél évben 50 százalékkal nőne a szervezet összlétszáma,
  • – a tagsághoz nem lenne szükséges a dél-kaliforniai tartózkodási cím,
  • – a tagok nem fogadhatnak el promóciós ajándékokat, a HFPA különféle testületeiben pozíciót vállaló tagok jövedelmi forrásait pedig egyesével ellenőriznék.

A Deutsche Welle beszámolója szerint a HFPA megszavazta ezeket a reformokat. Ali Sar, a HFPA elnöke úgy nyilatkozott, hogy „a most megszavazott javaslatok is aláhúzzák elkötelezettségünket a változás mellett (…) A transzparencia nevében törekedni fogunk az inkluzivitásra és diverzitásra”.

Kérdés, hogy valóban képes-e adaptálódni a belterjes Hollywood-i filmes szakma ehhez az óriási társadalmi nyomáshoz, ami ránehezedik, ami megköveteli az egyre szükségesebbé váló reformokat.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket