dunszt.sk

kultmag

Picasso és Matisse nyomában

A műkincskutatók munkája csupa izgalom és veszély, amint a fél világot körbeutazva végül rábukkannak az elveszett vagy ellopott, hatalmas értékű relikviákra – legalábbis a hollywoodi filmek világában. Christopher Marinello szerint azonban a valóság ennél sokkal kevésbé költői, bár a papírmunka és az engedélyek intézése mellett a veszély valóban velejárója a műkincskutatók munkájának. Az amerikai-olasz családból származó Marinello jól tudja, miről beszél: több mint harminc éve kutat eltűnt vagy meglovasított szobrok, festmények és más művészeti alkotások után.

Paul Delvaux Le Rendez-vous d’Ephèse című festménye is Marinello jóvoltából került vissza a helyére

Amint azt a The Guardian-nek adott interjújában elmesélte, a szakma, amelyben mozog, megköveteli a határozottságot és az alkudozás, tárgyalás képességét. Egy alkalommal maga a torontói olasz maffia egyik tagja vette fel vele a kapcsolatot, hogy átadjon neki egy lopott tárgyat. „A lényeg, hogy megértesd az üzletféllel: ő az, akinek szüksége van rád, és nem fordítva, mert ő próbál túladni egy illegálisan birtokolt tárgyon, és lopott tárgy birtoklásáért, illetve a vele való üzletelésért már eleve börtönbe mehet.“

Marinello ugyanakkor hangsúlyozza, hogy vannak módszerek, amelyekről nem árulhat el részleteket. Vannak egyszerűbb esetek, de sokan hatalmuknál fogva árthatnak vagy keresztbe tehetnek neki. Sosem a tettesek kézre kerítése a legfontosabb, ez a gyakorlatban egyébként is ritkán történik meg. „A lényeg, hogy visszaszerezzük a műalkotást“ – mondja Marinello.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket