dunszt.sk

kultmag

Az okostelefonnal forgatott filmekre fókuszál a londoni SMart filmfesztivál

A filmesek már régóta élnek a kvázi-telefonfelvétel trükkjével filmjeikben, amely mintegy nagyobb hitelt ad a történetnek és drámaibbá teszi azt. A telefonnal készített filmek azonban kísérleti technikából mára egyenértékű műfajjá nőtték ki magukat, Londonban pedig a jövő hónapban megrendezésre kerül a SMart, azaz az első Londoni Nemzetközi Okostelefon Filmfesztivál.

A fesztivál szervezői Victoria Mapplebeck és Adam Gee rendezők, akik 2019-ben közös filmjükkel, a szintén telefonnal rögzített Missed Call című rövidfilmmel BAFTA-díjat nyertek. A szervezők a fesztivállal saját elmondásuk szerint azt akarták megmutatni, hogy a filmezés elképzelés és tehetség kérdése, nem pedig a költségvetésé és a nagyszabású produkcióé.

A telefonos filmkészítésnek már olyan neves rendezők is hódolnak, mint Steven Soderbergh vagy Paolo Sorrentino, a Shine produkciós iroda pedig kifejezetten erre a területre specializálódott. Mapplebeck szerint az okostelefon segítségül hívása intimitást és személyességet kölcsönöz a filmeknek, a felvételeket pedig dinamikussá teszi. „Szeretnénk megmutatni, hogy a filmvilág mindenki előtt nyitva áll, tekintet nélkül a háttérre és az erőforrásokra“ – teszi hozzá.

A filmfesztivál online zajlik június 21. és 25. között.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket