dunszt.sk

kultmag

Veszélyben a nagyváradi kulturális szféra

Leépítéshullám

Miután a tavalyi év végén, ahogy a maszol.ro is megírta, a Bihar megyei tanács elnökének, Ilie Bolojannak kétharmados képviselői többséggel sikerült átvinnie a nagyváradi kulturális intézményeket átszervező javaslatait, melynek következménye 30%-os leépítés volt a Szigligeti Színháznál, illetve két kulturális folyóirat megszűnése – mindez a vírushelyzet közepén -, egy újabb nyilatkozata alapján további átszervezésekre számíthatnak a váradiak.

forrás: szigligeti.ro | a színház weboldala

A nagyváradi Megyei Tanács, mely a magyar nyelvű Szigligeti Színház, a román nyelvű Regina Maria színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia fenntartója, költséghatékonyság címszó alatt megszűntetné a három intézmény önálló jogi státuszát, és összevonná őket egyetlen mamut intézmény alá.

A Szigligeti Színház és a Regina Maria színház tíz évvel ezelőtt váltak külön, és azóta két sikeres intézményként működnek, mondja Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház igazgatója. Szerinte ez az átalakulás legelőször a technikai személyzetet érintené, hisz a három intézményt így egyetlen technikus csapat szolgálná ki. A továbbiakban ez újabb 30%-os leépítéssel járna. Mindemellett, az eddig határozatlan idejű szerződéssel rendelkező művészek szerződéseit is meghatározott időtartamúra (eleinte egy év), majd hosszútávon, projekt alapúra alakítaná a nyugati színházak működési modelljére hivatkozva. Sajnos Romániában nem eléggé elterjedt a projekt-alapú, nem-társulati színjátszás, így nem lenne biztosított a művészek megélhetése, ennek következtében pedig előreláthatóan más kőszínházakhoz lennének kénytelenek szerződni. Czvikker továbbá azt is elmondta a maszol.ro interjúban, hogy a legtöbben az intézményből jelenleg az önálló magyar színházat féltik.

Ilyenről nincs szó

Ezen sajtóhírekre reagálva, a Bihar megyei tanács alelnöke, Călin Gal, egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy „Jelen pillanatban nincs ilyen tervezet készülőben, hisz ehhez szükség van egy alapos felmérésre, és mivel ez még nem készült el, nem lehet beszélni intézményi egyesítésről” – számolt be a maszol.ro hírportál. Ugyanakkor, azt is elmondta, hogy a nagyváradi színészeknek mindig a maximumot kell nyújtaniuk, illetve a színházaknak sokkal jobban kellene dolgozniuk.

„Egyáltalán nem nyugodtunk meg…”

A Színház Online felületén is megjelent nyílt levéllel reagál a társulat Gal kijelentésére.

Az önök testületének intézkedései nyomán eddig elvesztette önálló működését két neves és nagy múltú folyóirat, és a pandémia évében leépítéseket (a mi színházunkban ez 27%!) eszközöltek az intézmények személyi állományában. Ez utóbbi intézkedés mögött 36 ember sorsa, életpályája áll. Meg kellett válnunk munkatársainktól, akiknek a munkája nem pótolható, és akik közül sokan nemcsak a városban, de a megyében sem tudnak majd elhelyezkedni a saját eddig képviselt szakmájukban.

A következő ígért 20%-os leépítés már a művészeket, táncosokat, bábszínészeket, színészeket fogja érinteni. Azokat a színművészeket, akik tíz-húsz vagy sokan negyven éve szolgálják Bihar megye közönségét. Szolgálták azokban az évtizedekben is, amikor megalázó fizetésért, áldatlan körülmények között kellett színházzal, tehát lelki táplálékkal, szórakozással ellátni az embereket. És legjobb tudásuk szerint szolgálják a mai napig.

A társulati formában működő színházak Románia kulturális életének alapvető értékei. Igazán kiemelkedőt csak hosszú évek egymásra épülő munkájával lehet teremteni. Ezért minden olyan terv, amely ezt az értéket veszélyezteti elhibázott. Valóban vannak Európában híres projekt alapon működő befogadó színházak — jellemzően olyan városokban, ahol több másik és saját színház is működik. Ahol pedig nincsen csak kevés önálló társulat, mint például Franciaországban, ott az állam megélhetést biztosít két munka között a színészeknek. Mert értéket jelentenek országuk számára.

Ne üldözzék el a városból művészeiket, legyenek önök is büszkék ezekre az intézményekre. Bihar megye nem szegény és nem lehetetlen számára, hogy önálló, autonóm kulturális intézményeket tartson fent. Dolgozzunk együtt azért, hogy ezek az intézmények még kiemelkedőbbet hozzanak létre, hogy még inkább növeljék a régió iránt érdeklődők kíváncsiságát. Önök, a Bihar megye lakossága által megválasztott testület, az Önök felelőssége is, hogy milyen kulturális jövőképet alakítanak ki a felnővő generációk számára.

Részletek a nyílt levélből.

Azóta, ahogy az index.hu megírta, a Magyar Teátrumi Társaság is párbeszédet kezdeményezett az ügyben.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket