dunszt.sk

kultmag

„Idővel minden azzá alakul, amivé a közönség alakítja…”

Macaveiu Blanka koreográfus évek óta működteti a Navarra Dance tánciskolát, most pedig egy új, marosvásárhelyi bázisú kortárstánc-társulatot alapított. A társulatról, illetve az erdélyi táncszínház helyzetéről kérdeztük.

? Bereczky Sándor | https://bereczky.ro

Ez az új kezdeményezés hogyan viszonyul az eddig általad működtetett Navarrához? Miért érezted, hogy szükség volt a Transylvanian Contemporary Dance létrehozására?

Az elmúlt időszak számomra egy olyan világot teremtett, ahol kicsit egymásra csúsztak az idősíkok. Olyan mintha tegnap ünnepeltük volna a Navarra Dance öt éves szülinapját. De mégsem, hisz lassan két év telt el azóta… 2019 tavaszán született meg az ötlet, hogy jó lenne, egy olyan név, ami alatt létrehozhatok projekt előadásokat.

A Navarra Dance-ből az évek során mindig adódtak olyan tehetségek, akikben láttam a lehetőséget, hogy egy táncelőadásban igen is helyt állnának. Kiválasztottam nyolc embert és alkotni kezdtem. Alakultak a koreográfiák, lassan történetet szült a munka. Január elsején felkeltem és úgy döntöttem létrehozok egy Instagram oldalt a Transylvanian Contemporary Dance-nek, és ezen a név alatt mutatjuk be majd az előadást. A járványhelyzet miatt nem kaptunk termet, így tolódott a produkció. Közben megszületett a Communitas által támogatott szóló előadásom is. Barabási Attilával, a Maros Művészegyüttes igazgatójával sikerült kiegyeznünk, így színpadra kerülnek a produkciók.

Szeretek gyerekeket oktatni, de táncelőadásban játszani vagy rendezni, azt hiszem ez a levegőm. Ennek hiányában a többiben nem tudnék helyt állni, szükségem van erre a színházra, a táncszínházra. Annak idején András Lóránt egy olyan világba vezetett be, amelyről gyerekkoromban álmodtam. Egy belső tánc, amely nem ismer határokat. Ez egy ajándék, egy érték, amire, ha nem vigyázunk, hamar elvész.

Egy társulatnak nem felelünk még meg, de idővel minden azzá alakul, amivé a közönség alakítja, és én bízok abban, hogy a tánckedvelők a megfelelő kategóriába fognak besorolni.

A marosvásárhelyi táncszínház az András Lóránt Társulat megszűnésével elég nagy veszteséget szenvedett. Mit gondolsz, milyen jövője lehet a táncnak Marosvásárhelyen, ki lehet-e építeni egy olyan műhelyt, mint mondjuk a sepsiszentgyörgyi M Stúdió vagy a Nagyvárad Táncegyüttes? Esetleg terveztek-e közreműködést a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen futó koreogrfáia szakokkal?

Az András Lóránt Társulat egy otthon volt mindannyiunknak. A Zsinagógába haza jártunk. Tanárunk András Lóránt képes volt egy otthont teremteni, ahol értékekkel gazdagodtunk. A legjobbat akarta nyújtani nekünk, és amit tudott azt meg is adta. Viszont egy ilyen intézmény fenntartása komoly költségvetéssel jár és ez sajnos nem adatott meg. A járványhelyzet végképp bezárta a Zsinagóga ajtóit. Marosvásárhelyen rengeteg táncos van. Ilyen téren bármit meglehet valósítani. Kérdés, hogy fenntudja-e bárki is tartani. Mindenképp fontos, hogy anyagilag támogatásokban részesüljön. Én jelen pillanatban a saját zsebből alkotok. Igyekszem addig nyúlni ameddig a takaróm ér. Az idő, amit hoz annak majd megfelelek és ha növekedni szeretnék, mindenképp felmérem milyen lehetőségek vannak. Mindenképp fontosnak tartom, hogy ebben a szakmában dolgozók összetartsanak és tudjanak együtt dolgozni.

Mik a jövőbeni terveitek a társulattal? Mikor lesz az első bemutatótok?

Jelen pillanatban biztos, hogy a júniusi hónapban megtartjuk az Open Doors eseményt, ami immár harmadszorra lesz megrendezve. Ennek az eseménynek a lényege, hogy táncelőadásokra, kurzusokra jöhetnek a külsősök, illetve betekintést nyerhetnek a mindennapjainkba. Június 6-án este 19:00 órától Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes nagytermében az Unfinished táncelőadás bemutatója lesz, a Transylvanian Contemporary Dance első előadása, amelyet nyolc fiatal lány produkciójában láthatnak a nézők.

? Bereczky Sándor | https://bereczky.ro

Június 12-én a Múzeumok éjszakáján a Navarra Dance nagy, illetve kiscsoportja fogja betáncolni a Marosvásárhelyi Kultúrpalota termeit. Június 13-án ugyancsak a Maros Művészegyüttes nagytermében az általam koreografált ,,Hullám” című szóló táncelőadásomat láthatják a nézők. Továbbá a hónapot egy évzáró ünnepséggel zárjuk és egy táncos filmvetítéssel. Ezt követően meglesznek hirdetve különböző tánckurzusok, különböző korosztályoknak, amelyen bárki részt vehet.

Nem szoktam előre nagyon nagy dolgokat tervezni, viszont szándékomban áll kiépíteni úgy az Erdélyi kortárs tánc otthont, hogy hazai és külföldi koreográfusokkal együtt dolgozhassunk, a projekt előadások nyitottak legyenek a szabadúszóknak és táncfesztiválokat szervezhessünk, hogy az emberek mindennapjaiba jobban beépüljön ez a művészeti ág. Mindenki szeret táncolni, ezt az örömöt megkell teremteni, úgy a színpadon, mind a színpad előtt…

A nyárra a próbaterem alakításai vannak tervben, hogy a táncosaimnak minden eszközük és lehetőségük meglegyen, ami szükséges a fejlődéshez.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket