dunszt.sk

kultmag

Animációs mesterkurzust hirdet a Primanima

Május 21-én online szakmai napot rendez a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál. A CEE Animation regionális animációs szakmai szervezettel közös eseményen Farkas Juli, Darabos Éva és Daniel Gray animációs rendezők lesznek a Primanima vendégei, akik egy-egy mesterkurzust tartanak, majd a nézők is kérdezhetnek.

A másfél órás előadásokat a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térből (BABtér) közvetítik és a Primanima, illetve a CEE Animation Facebook oldalán lehet majd követni. Itt lehet csatlakozni az eseményhez.

Darabos Éva

Elsőként, május 21-én 10 órától Darabos Éva előadását hallgathatjuk meg arról, hogy mi inspirálta a Pá kis panelom! című kisfilmjét, amely elnyerte a Legjobb Design-ért járó díjat az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon. Megosztja majd miként indult a projekt, és hogy alma mátere, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), valamint a film munkatársai hogyan segítettek az eredeti ötletből diplomafilmet készíteni. Számos szempontról lesz szó: technikai lépések, alkalmazkodás egy új szerephez, csapatmunka, kommunikáció. A rendező új szemszögből tekint vissza a MOME Animos hallgatói éveire, és megosztja a Pá kis panelom! utóéletével kapcsolatos érzéseit, jövőbeli terveit és projektjeit. Továbbá beszél majd a HEN animációs stúdióról is, amit Kádár Melindával, Korcsok Lilivel és Mákó Borival alapított.

Farkas Juli

12 órától Farkas Juli előadása következik, aki a Big Crunch című rövidfilmjét mutatja be. Juli az első magyar animációs alkotó, aki rövidfilmet készített az Adult Swim Smalls-sorozatba, melyben az amerikai csatorna szerkesztői fiatal rendezőket kérnek fel, hogy a saját elképzeléseik szerint készítsenek filmet. Ebben a mesterkurzusban Juli elmondja nekünk, hogyan készített szerzői animációt annak ellenére, hogy a film megrendelésre készült. Az előadás alatt megtudhatjuk, milyen elképzeléssel indult a projekt, hogyan kísérletezett a gyártás során, és miként születnek új ötletek a gyártás későbbi szakaszaiban is. Miért érdekes számára az extra rövid film, és mi ez a furcsa, szürreális humor, ami a munkáit táplálja. Beszélni fog arról is, hogy mit jelentett számára az új kihívás, amit a vizuális világ és a kreatív hangtervezés kapcsolatában megtalált.

Részlet Daniel Gray HIDE című animációjából

Legvégül 14 órától Daniel Gray legújabb rövid animációja, a HIDE kerül a középpontba, ami szintén Ottawában kezdte meg sikeres fesztiválkörútját, Magyarországon pedig először a május 27. és június 2. között megrendezett Friss Hús fesztiválon lesz látható. Daniel, a projekt író-rendezője, valamint Szederkényi Bella producer megosztják a HIDE megalkotásának történetét a koncepciótól kezdve a fejlesztésen át, a partnerek felkutatásáról, a sikertelen és a sikeres pitch-ekig, valamint a gyártás, utómunka és a hangi atmoszféra megalkotásának kihívásait, különböző életbonyodalmakat és a film utóéletét az (online) fesztiválokon. 

Darabos Éva és Daniel Gray előadásai angol nyelven zajlanak majd, Farkas Julié pedig magyarul, angol felirattal.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket