dunszt.sk

kultmag

„A hozzáállás meghatározza a tehetséget” – Hódi Jenővel, a Budapest Film Academy vezetőjével az iskola újonnan induló fesztiváljáról beszélgettünk

Július 25-én rendezik meg először a Budapest Film Awards elnevezésű rendezvényt, mely a Budapest Film Academy, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudományi tanszéke, illetve a Loyola Marymount University (School of Film and Television, Los Angeles) közös szervezésében valósul meg. Az esemény célja, hogy segítse a fiatal filmeseket a szakmában való elindulásban. A fesztiválról Hódi Jenő igazgatót kérdeztük.

Honnan jött a fesztivál ötlete?

A Budapest Film Academy két fő partnerrel dolgozik együtt (a korábban említett két intézmény-a szerk.), és felvetődött az ötlet, hogy csináljunk egy nemzetközi, tulajdonképpen magyar-amerikai fesztivált Budapesten, ahol a legfontosabb kategóriák győztesei kapnak egy ingyen kurzust az iskolánkban. Ezen kívül pedig természetesen az is sokat jelent, hogy a fiatal filmesek találkoznak egymással, új ismertségek szövődnek. Terveink szerint élő jelenléttel rendezzük majd meg a rendezvényt, de ez nyilván függ a járványhelyzettől is.

Ha jól tudom, a filmeket nemzetközi zsűri fogja elbírálni.

Igen, már elindult a regisztráció, szerencsére elég sok filmet kaptunk, pedig csak most kezdjük majd el intenzíven hirdetni a fesztivált. A zsűri három tagból fog állni: amerikai részről Karol Hoeffner, az egyetem neves forgatókönyvírás-tanára érkezik, zsűrizni fog még Kovács András Bálint, az ELTE Filmtudományi tanszékének vezetője, a harmadik zsűritag pedig én leszek. Az egész világról várunk filmeket, törekszünk a műfaji sokszínűségre, így mindenre nyitottak vagyunk.

Nincs elérhető leírás.

A fesztivál fő célja a tehetségek felkutatása, mik azok a tulajdonságok, amelyek a legmeghatározóbbak egy fiatal filmesnél?

Mindig a kitűnő színész és rendező, Milton Katselas mondása jut eszembe; ő úgy fogalmazott: „A hozzáállás meghatározza a tehetséget.” Mélységesen egyetértek ezzel a gondolattal, elsősorban azokat a fiatalokat keressük, akikben látjuk az elhivatottságot és a tenni akarást. Filmesként soha nem volt könnyű elindulni, most sem az, de nem is lehetetlen, ha valaki például jó forgatókönyveket ír, nagyon hamar juthat lehetőséghez.

Miben lehet ez a fesztivál különleges?

A fő szempont nyilván a nagyon erőteljes amerikai-magyar kapcsolat, emellett fontos az iskola hátországa, hiszen a fesztivál nyertesei bekerülnek hozzánk, ott jó szakemberektől tanulhatnak, sőt akár az első rövidfilmjüket is leforgathatják.

Képek: Budapest Film Academy

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket