dunszt.sk

kultmag

„Amennyire manapság bármit is biztosra lehet mondani, nem volt kérdés, hogy lesz idén Friss Hús” – Deák Dániellel az idei Friss Húsról beszélgettünk

Május 27-től június 2-ig rendezik meg az idei Friss Hús fesztivált. A rendezvényt nem a megszokott időpontban, és nem is teljesen a megszokott módon tartják, a legfontosabb azonban, hogy lesz fesztivál, mégpedig kitűnő filmekkel. Az idei felhozatalról, a különböző programokról Deák Dániel fesztiváligazgatót kérdeztük.

Nyilván a járványhelyzet sok mindent meghatároz manapság, ti hogy készültetek, végig biztos volt, hogy lesz fesztivál?

Amennyire manapság bármit is biztosra lehet mondani, nem volt kérdés, hogy lesz idén Friss Hús. 2020-ban is adaptálódnunk kellett a helyzethez, így nem ért minket teljesen felkészületlenül az idei szituáció. Az már januárban látszott, hogy a márciusi időpont kivitelezhetetlen lesz ebben az évben, ezért igyekeztünk becélozni a nyár elejét. A jóval hangsúlyosabb élő jelenlét mellett lesznek szabadtéri és  távmozis vetítések, de a teljesen online megoldás nem merült fel, ugyanis a fesztiválnak elengedhetetlen része a moziélmény, az itt bemutatkozó rendezők számára nagyon fontos, hogy a nagyközönség láthatja a filmeket.

Péterfy Bori az idei fesztivál nagykövete, miért pont rá esett a választás?

Bori egy kitűnő színésznő, valódi multitálentum, aki sok platformon alkot, így a közönség nagyon széles rétegét tudja megszólítani. Ismerős filmes körökben, de ezen felül olyanokhoz is el tudja juttatni a fesztivál hírét – gondolok itt elsősorban a színházi, zenei közegre -, akik esetleg korábban nem hallottak a rendezvényről. A fesztiválon szombaton 5-kor ingyenesen megnézhetők a filmjei is, utána lesz vele egy beszélgetés is.

Péterfy Bori, a Friss Hús idei nagykövete

Rengeteg filmmel találkozhatunk idén is a programban, melyekre hívnád fel a figyelmet, milyen kísérőprogramokat ajánlanál?

Címeket talán fesztiváligazgatóként nem volna szerencsés kiemelnem, de az mindenképp fontos, hogy a műfaji skála iszonyúan széles. Vannak külföldön már jól teljesítő, díjnyertes alkotásaink, illetve egy filmet azért megemlítenék külön is, K. Kovács Ákos rendezése, a Branka különösen kedves a szívünknek; a fesztiválon minden évben van egy pitchfórum, ahol ígéretes ötleteket lehet prezentálni, a Brankával is itt találkozhattak először az érdeklődők és a szakemberek. Ez egy nagyon különleges film: 1993-ban játszódik és egy máig felderítetlen és feldolgozatlan jugoszláv bűntényt dolgoz fel. A szakmai programjaink is érdekesek lesznek, lesz szó arról, hogy hogyan adaptálódott a filmes szakma a kényszerszünethez, mennyire volt tapasztalható szolidaritás, illetve szóba kerül majd a zöld filmkészítés, a filmipar környezettudatossá válása is.

Pillanatkép a Branka című filmből

Igen sok film érinti a koronavírus-járványt, ez tudatos döntés volt, vagy egyszerűen ma ez foglalkoztatja az alkotókat?

Egyértelműen utóbbi, nem volt cél, hogy a koronavírus-helyzet ekkora hangsúlyt kapjon a fesztiválon, ám látni kell, hogy ma ez foglalkoztatja a filmeseket, a szakmai közvéleményt, így nem igazán lehet megkerülni.

Fotók: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket