dunszt.sk

kultmag

Kiderült, Bernini műve az évszázadok óta kiállított koponya

Az eredetileg VII. Sándor pápa tulajdonában lévő, fehér márványból készült koponya több évszázada a Drezdától nem messze lévő Pillnitz-kastélyban volt kiállítva. Amikor restaurálás céljából a drezdai állami művészeti gyűjteménybe küldték, a szakértők tanakodni kezdtek, vajon kinek a műve lehet a márványkoponya. A vizsgálatok végül kiderítették, hogy a koponyát nem más készítette, mint Gian Lorenzo Bernini.

VII. Sándor pápa többször is Bernini megrendelője volt

A „Bernini, a pápa és a halál“ most az első kiállítás, amelyen a koponya már Bernini neve alatt szerepel a kiállítási tárgyak között. A művészeti szakértők rájöttek, hogy a tárgy, amelyet Bernini egyik tanítványa festményen is megörökített VII. Sándor pápa társaságában, nem sokkal a pápa megválasztása után készült az egyházfő saját kérésére, egy szarkofággal együtt, hogy azok majd emlékeztessék őt a halandóságára.

VII. Sándor 1667-ben bekövetkezett halála után a koponya még egy ideig a család tulajdonában maradt, majd 1728-ban II. Ágost lengyel királyhoz került, aki Drezdába szállíttatta.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket