dunszt.sk

kultmag

„A zenéjük és az én képeim tökéletes összhangot alkotnak” – Anton Corbijn fényképész négy évtizedes munkája a Depeche Mode-dal

A Depeche Mode egy sokáig meg nem értett, előtte nem tapasztalt hangzásvilágú banda volt, Anton Corbijn pedig egy fényképész, aki nem kedvelte a zenéjüket. Aztán elkezdtek együtt dolgozni, és negyven éve tartó szoros együttműködés, sőt, bizalmas kapcsolat lett belőle. Erről és a négy eseménydús évtizedről ír Corbijn a Depeche Mode című könyvében, amelynek kapcsán a The Guardian kérdezte.

Anton Corbijn

Corbijn holland származású, de a munkája Nagy-Britanniába sodorta, ahol hamar ismert és elismert vizuális szakember lett. Ikonikus fekete-fehér képei remekül megragadták a helyzet drámaiságát, és szavak nélkül is elmeséltek egy történetet. Az essexi bandát ismerte, de zenéjüket nem túlzottan értette, így amikor együttműködésre került volna a sor, nem állt kötélnek. „Sokkal jobban működik a dolog, ha olyan zenekarról készítesz képeket, akiknek a zenéjét magad is szereted“ – mondja Corbijn. Amikor azonban a banda A Question of Time című dalához végül mégis videóklipet készített, rájött, hogy az első benyomásai óta a zenekar minőségbeli változáson ment keresztül. „Azt tapasztaltam, hogy megváltoztak, és ami meglepett, hogy a vizualitásom milyen jól illett a zenéjükhöz“ – emlékezik vissza Corbijn.

A Depeche Mode először utálta a klipet, de bíztak Corbijn ítélőképességében

Így kezdődött a máig tartó közös munka, amelyben számos emlékezetes fordulópont volt: az Enjoy the Silence klipje, amelyet a banda tagjai először kifejezetten utáltak, de bizalmuk jeléül végül mégis rábólintottak (és amely végül világsiker lett), Dave Gahan függősége és annak majdnem végzetes kimenetele, de Corbijn és kamerája ott volt a függőségből és kiégettségből felállni képes zenészek szárnyalásánál is. Bár Corbijn szerint a zenekar másoknak kaotikusnak tűnhet, hektikus életmódjuk arra ösztönzi őt, hogy a lehető legjobbat nyújtsa a velük való közös munka során.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket