dunszt.sk

kultmag

140 éves a prágai Nemzeti Színház

1844 őszén született meg egy tiszteletet parancsoló kőszínház létrehozásának igénye, majd pontosan 140 évvel ezelőtt, 1881. június 11-én Bedřich Smetana Libuše című, ez alkalomra írt operájával nyílt meg a prágai Nemzeti Színház.

A színház építését cseh hazafiak kezdeményezték, és a hivatalos eljárás 1845. január 29-én kezdődött, amikor is František Palacký kérvényezte az építés engedélyezését. Azonban csupán hat évvel később, 1851 áprilisában kezdték meg a nyilvános gyűjtést. Egy évvel később pedig már megvásárolták a Moldva parti 28 áras telket.

A Bach-korszak abszolutizmusa idején vesztett tempójából a kezdeményezés, és inkább egy ideiglenes, szerényebb színház építését támogatták. Az eredeti nagyléptékű terv fiatal, haladó szellemű védelmezői azonban kitartottak, és 1865-ben átvették a cseh nemzeti színház létrehozásáért felelős egylet irányítását, majd felkérték Josef Zítek építészt a tervek kidolgozására. A versenytárgyaláson nyert Zítek pályázata, és megkezdődhetett az építkezés.

1868. május 16-án az alapkőletétellel kezdődtek meg a munkálatok. Az esemény össznemzeti manifesztációvá alakult, 150 ezer ember vett részt rajta. Az épület díszítését a cseh (táj)festészet ikonikus alakja, Josef Mánes életműve inspirálta.

A megnyitó után még tizenegy előadást játszottak, majd bezárták az épületet, hogy befejezzék az elmaradt építési munkálatokat. A végleges megnyitó előtt, 1881. augusztus 12-én tűz ütött ki az épületben, mely tönkretette a rézkupolát, a nézőteret, a függönyt és a színpadot is. Az „össznemzeti katasztrófának” nevezett esemény után 47 nap alatt egymillió aranyat gyűjtöttek az újjáépítésre. Az adakozásba beszállt I. Ferenc József és Bedřich Smetana is.

Végül 1883. november 18-án újra Smetana Libušéje nyitották meg a színházat, mely csaknem száz évig működött hosszabb megszakítás nélkül. 1977. április 1-jén több mint hat évre bezárták általános rekonstrukció végett – 1983. november 18-án nyílt meg, újra Smetana operájával.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket