dunszt.sk

kultmag

Riz Ahmed: „Véget kell vetnünk a muszlimok sztereotipikus ábrázolásának“

Riz Ahmed színész a közelmúltban egy videóbejegyzésben beszélt arról, hogy a filmek rendszerint negatív karakterekként tüntetik fel a muszlimokat, ha egyáltalán szöveggel rendelkező alakokat játszhatnak. Azért, hogy segítsen azoknak a feltörekvő muszlim művészeknek, akiket negatív megkülönböztetés ér, létrehozta a Blueprint for Muslim Inclusion nevű alapítványt – írja a BBC. Ahmed, akit nemrégiben első muszlimként Oscar-díjra jelöltek a legjobb színész kategóriában, az után tette meg ezt a lépést, hogy a Missing and Maligned nevű tanulmány megjelent.

Riz Ahmed A metál csendje című, Oscar-jelölést érő filmjében

A kutatás a 2017 és 2019 között készült angol, amerikai és ausztrál koprodukciójú filmeket vizsgálva kimutatta, hogy a bennük szereplő muszlimok túlnyomó többségben negatív vagy a társadalom peremén élő, kirekesztett figurát játszanak. A filmekben ugyancsak gyakran követnek el a muszlimok erőszakos bűncselekményeket, illetve válnak maguk is erőszak áldozatává.

Ahmed szerint az Oscar-jelölése keserédes élmény volt: a megtiszteltetés mellett szomorúságot is érzett, hogy ennyi év során egyetlen muszlim művésztársa sem került hasonló elismerés közelébe. „Ha az én esetem a kivétel, akkor vajon mi a szabály? Milyen szabályok vonatkoznak ránk, muszlimokra?“ – tette fel a kérdést a londoni színész.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket