dunszt.sk

kultmag

Körbetekintő

Hírösszefoglaló a szinhaz.online nyomán a teljesség igénye nélkül.

A freeszfe-nek ajánlotta Kizlinger Lilla a Berlinálén átvett díját.

A legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat, Fliegauf Bence a Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításáért vehette át.
„Ez a film, szabadon született. Magyarországon ez nem egy gyakori dolog. 2020-ban a Színház és Filmművészeti Egyetemet, az alma materemet, megfosztották a szabadságától. Emiatt szeretném ezt a díjat az autonómiának és a freeszfének dedikálni.”

Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Bölkény Balázs, Orosz Ákos és Stohl András a Vígszínházhoz szerződnek.

A Vígszínház 2020/21-es évadában a társulat 111 alkalommal játszott élőben, közönség előtt. Online streamen négy bemutatót tartottak, hét előadást élőben, huszonhatot felvételről közvetítettek, a színház 125. születésnapja alkalmából pedig nyolc archív előadást ingyenesen tettek elérhetővé. Az elmúlt hónapokban a Vígstreamház közvetítéseit 60 országból 100 ezernél is több néző követte, míg a jubileumi streamhéten közel 50 ezren tekintették meg a kultikus előadásokat. Az évadban 353 koronavírustesztet végeztek a teátrumban.
Gilicze Márta, Rudolf Szonja, Kiss Gergely Máté, Orbán Levente, Reider Péter és Tóth András vendégművészként dolgoznak tovább a színházban.
forrás: szinhaz.online

Elbúcsúztatták Balázs Pétert, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatóját.

Az ünnepségen a színpadra kivetített filmkockákon Balázs Péter tizennégy éves szolnoki rendezői és színjátszói munkássága elevenedett meg, majd a társulat nagyon megható meglepetés műsorral színesítette az eseményt, Barabás Botond pedig egy bronz-talplenyomattal jelezte, hogy Balázs Péteré hamarosan a megújuló színházépület előtt lesz elhelyezve, elsőként a szolnoki Szigligetiben maradandót alkotó művészek sorában.A Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója július 1-től Barabás Botond Jászai Mari-díjas színművész lesz.
forrás: szinhaz.online

Jótékonysági akció az Örkény Színházban

“Idén tavasszal a Színészbüfé 2. című streamelt előadásunk jegybevételének felét ajánlhattuk fel a kollégáinknak a Független Előadó-művészeti Szövetség közvetítésével. Megtiszteltetés számunkra, hogy közönségünk, akárcsak tavaly, ez évben is kiemelt érdeklődést tanúsított a szolidaritási előadás iránt, így segítségükkel idén több mint 1,6 millió forinttal támogathattuk a függetleneket. Ezt az összeget a FESZ a tagjait segítő vis major és egyéb rendkívüli kiadások alapként tervezi felhasználni. Köszönjük nézőinknek, hogy velünk voltak!” – közölte a teátrum.
forrás: szinhaz.online

BÁBesetek a budapesti rendőrségen

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapest Bábszínház egy egyedülálló új sorozatot indít 2021. május 29-én BÁBesetek címmel, amely szórakoztató módon bábok, színészek és rendőrök közreműködésével mutatja be a rendőrség munkáját és népszerűsíti a báb műfajt. A rendőrségi szakemberek és a bábművészek minden epizódban felderítenek egy-egy esetet, amely a Budapest Bábszínház közkedvelt előadásainak szereplőihez kapcsolódik. A szórakoztatáson túl fontos információkat, tanulságokat csempésztek a történetek közé a fiatalabb és az idősebb korosztálynak is.
A fordulatos, izgalmas és humoros filmeket a rendőrpalotában és a Bábszínházban – 15 helyszínen – forgatták. A hat részes sorozatban együtt dolgoztak a bábművészek és a hivatásos rendőrök.
Az epizódok a police.hu oldalon, a BRFK Információs Portálon, a Budapest Bábszínház Facebook oldalán, és a YouTube csatornáján kerülnek a nyilvánosság számára hozzáférhetővé.
A film elkészítését a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta.
Forrás: police.hu

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket