dunszt.sk

kultmag

Képsorozat örökíti meg a „földi mennyországot“, Amazóniát

Sebastião Salgado fényképész szülőföldjéről, Brazíliáról készített képsorozata kiállítás és könyv formájában jeleníti meg a földi mennyországként is emlegetett Amazóniát. A hatalmas kiterjedésű esőerdő különleges állat- és növényvilágával, valamint indián és egyéb törzseivel a világ egyik legegyedülállóbb területe.

Salgado utazása során számos törzset meglátogatott, és részese lehetett a külvilágtól teljesen elzárva élő közösségek mindennapjainak. „Amazónia törzseinek területe szinte teljesen érintetlen. A világ más pontjain – Észak-Amerikában, Kanadában, Ausztráliában – élő őslakosok mára kiszorultak egykori területeikről, de Amazóniában nem” – mondja Salgado, hozzátéve, hogy a legnépesebb törzs, a yanomami mintegy 40 000 tagot számlál. „Brazíliában legalább 102 olyan törzs él, amelyet eddig külső látogató nem közelített meg” – teszi hozzá.

Sebastião Salgado

Salgado a The Guardian-nek mesélt a yanomamik életviteléről és életfelfogásáról is. A törzs a természettel szimbiózisban él, ezért amint a jelenlétük kezd terhessé válni az ökoszisztéma számára, továbbállnak. „A folyóban van elég hal, a fákon gyümölcs, az erdőben állatok. Nincs okuk a panaszra. Mindig jut idejük egy kis szórakozásra és beszélgetésre“ – teszi hozzá.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket