dunszt.sk

kultmag

Leesett egy kép a falról, kiderült, hogy egy elveszett Rembrandt-festmény

A napkeleti bölcsek imádata című festmény vélhetően 1632 és 1633 között készült, és egészen idáig úgy tudták, mindössze másolatai maradtak fent, amelyeket Göteborgban és Szentpéterváron őriznek. A most előkerült eredeti festmény régóta egy család gyűjteményében volt, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy egy eredeti Rembrandtról van szó. Egészen 2016-ig, amikor a festmény leesett a falról, ezért restaurálásra szorult.

A munkát Antonella di Francesco restaurátor végezte, aki a lakkrétegek letisztítása után, a színek eredeti fényét vizsgálva gyanítani kezdte, hogy eredeti Rembrandt-festménnyel lehet dolga. Művészettörténészek végül beigazolták a feltevéseit, és a római Medici-villában tartott Rembrandt-szimpóziumon végül bejelentették a nem mindennapi felfedezést.

A család úgy tervezi, megtartja az eredeti festményt, de hajlandóak lennének kiállítások idejére kölcsönadni múzeumoknak és galériáknak. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a mű potenciális értéke 70 és 200 millió euró között mozog.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket