dunszt.sk

kultmag

Trianon és a zsidók

A frissen alapított Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet első nyilvános eseménye a trianoni békeszerződésnek a régió zsidóságára tett hatásáról szól majd. Az eseményt június 28-án, este 5 órától élőben közvetítik az intézet Facebook-oldalán.

A trianoni békeszerződés alapvetően befolyásolta a Kárpát-medence magyar zsidóságának életét, több százezren más államokba kerültek, korábbi útvonalak alakultak át. A zsidóság demográfiai szerkezete és társadalmi rétegződése is átalakult, csakúgy mint vallási megosztottsága, hiszen a neológia aránya a trianoni határokon belül jóval magasabb lett, míg a kárpátaljai területek elcsatolásával a magyarországi zsidóság ultraortodox, részben haszid rétegei szinte maradéktalanul az ország határain kívülre kerültek.

A beszélgetés résztvevői: Hatos Pál, történész, NKE Közép-Európai Kutatóintézet vezetője; Karády Viktor, szociológus, a Közép-európai Egyetem volt tanára; Kelemen Ágnes, történész, a Cseh Tudományos Akadémia Masaryk Intézet és Levéltárának tudományos munkatársa.

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézetet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre 2021-ben. Az intézet a zsidósággal kapcsolatos kutatásokat végez különböző diszciplínák keretein belül, leginkább a történelem, politológia, szociológia, pszichológia, filozófia és a művészettörténet területén, valamint interdiszciplináris formában. Célja a közösséget leginkább érintő és foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások végzése, az eredmények közzététele és azok megvitatása a nemzetközi és a hazai tudományos közösséggel, az érdeklődő nagyközönséggel, valamint az eredmények eljuttatása a döntéshozókhoz.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket