dunszt.sk

kultmag

Kiállítás nyílt Budapest csatornáiról és illemhelyeiről

Szokatlan témára épül a budapesti Kiscelli Múzeum legújabb időszaki kiállítása, azonban a tárlat célja éppen az, hogy megmutassa, a csatornáknak és illemhelyeknek is van kultúrtörténete, ráadásul mindez szorosan kapcsolódik a város történetéhez.

Mi a kapcsolat egy nagyváros halálozási statisztikája és egy vécécsésze között? Mi köze van Széchenyi Istvánnak az angolvécéhez? Hogy oldották meg a reformkori pest-budai hölgyek a „kisdolgukat”? Hogyan alakult ki a fürdőszoba mint különálló funkcionális helyiség? A kurátorok, Maczó Balázs, Molnár Álmos és Perényi Roland többek között ezekre a kérdésekre adnak választ a Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások című kiállításon.

Ahogy a kurátori szövegben fogalmaznak: „Jóléti társadalmunk öntudatlanul élvezi a hétköznapok eszközeinek előnyeit; magától értetődő számunkra a csapból folyó víz és a vízöblítéses vécé. Pedig ezek széles körű használata nem olyan nagy múltú ahhoz képest, hogy mekkora előrelépést jelentettek a higiénia történetében. A mindennapok tisztaságát, kényelmét meghatározó eszközöket a használók számára többnyire láthatatlan hálózat egészíti ki és teszi működőképessé: földalatti csövek világa alkot hatalmas rendszert, amely tisztaságot biztosít a víz lakásokba vezetésével és a szennyvíz elvezetésével. Kiállításunk ezeknek a mindennapi higiéniai eszközöknek a történetét járja körül úgy, hogy feltárul mögöttük az a hatalmas föld alatti hálózat, amely a 20. század elejére már a modern metropoliszokhoz közelítette Budapestet is.”

Fortepan/Urbán Tamás

A kiállításon látható archív fényképek, dokumentumok, illetve a csatorna- és higiéniatörténethez kapcsolódó tárgyak (pl. mosdó- és ágytálak, bidék, fertőtlenítő eszközök és csatornadarabok) jelentős része a múzeum gyűjteményéből származik, közülük többet kimondottan erre a kiállításra gyűjtött vagy vásárolt a múzeum, de több budapesti köz- és magángyűjteménytől (Budapest Főváros Levéltára, Épületgépészeti Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum) és magánszemélytől is kölcsönöztek tárgyakat.

A kiállítás 2021. szeptember 26-ig látogatható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket