dunszt.sk

kultmag

A Velencei Biennálén búcsúzik Mundruczó Kornél színműve

A Biennale Teatro rendezvényén és a magyarországi jubileumi előadáson zárul le a Proton Színház nagysikerű darabja.

Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének tavalyi, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon tartott világpremierje után az író-rendező ezúttal a La Biennale színházi programjában látható viszont. A Proton Színház független társulatának darabját, a Nehéz istennek lenni című realista drámát az olaszországi közönség 2021. július 6-án és 7-én láthatja elsőként az Alfredo Albanese park szabadtéri előadásán.

Az orosz szerzőpáros, a Sztrugackij fivérek azonos című sci-fi regényén alapuló dráma színtere nem egy távoli bolygó, hanem saját realitásunk. A Revizorkritikája szerint az írók, Mundruczó Kornél és Bíró Yvette célja a cselekmény teljes megváltoztatása mellett a forrásmű „alapkérdéseinek megtartása”, valamint „aktuális társadalmi problémák” megvitatása volt. A színdarabban a pornóipar, emberkereskedelem és prostitúció kegyetlen és erőszakkal teli valósága bontakozik ki, amely a fogságban tartott lányok függetlenségének és identitásának teljes elvesztésével jár. „Erről szól kertelés nélkül az előadás, mely kétségkívül nem az »ipar« csúcsát, a luxusprostik világát, de nem is a poklok poklát, a fogva tartott, fizikailag is folyamatosan inzultált, életveszélynek kitett lányok sorsát mutatja be. Hanem a köznapi prostitúció talán legközönségesebb formáját, azt, amelyben a lányok az egzisztenciális nyomorból kitörést keresve sodródnak egyre reménytelenebb, kiszolgáltatottabb helyzetbe, csupa »jót akaró« strici, madame, kliens hathatós közreműködésével” – olvasható a Revizorban.

Mundruczó rendezése nem ismeretlen a külföldi színházkedvelők körében: 2010-es brüsszeli premierjét követően a darabot Európa több országában, köztük Franciaországban, Hollandiában, Németországban, valamint Ausztráliában is bemutatatták. „Lélegzetelállító, kelet-európai hardcore-reality színház”– írja róla a Der Standard. A Nehéz istennek lenni tizenegy évig tartó nemzetközi sikere Velencében zárul le a 19. és egyúttal utolsó vendégjátékával. A társulat tagjai közül Láng Annamária, Wéber Kata, Kiss Diána Magdolna, Gera Marina, Rába Roland, Bánki Gergely, Katona László, Friedenthal Zoltán, Szemenyei János, illetve Nagy Zsolt látható majd a színpadon.

A fesztivál két művészeti vezetője, Stefano Ricci és Gianni Forte által összeállított programban helyet kapott a szintén magyar, Hód Adrienn alapította Hodworks tánctársulatának Sunday című produkciója is, valamint olyan nemzetközi színi alkotók előadásai tekinthetők meg, mint Krzysztof Warlikowski, Kae Tempest és Thomas Ostermeier.

A Proton Színház nagysikerű színműve idén nyáron a magyarországi közönségtől is elköszön. A 75. jubileumi és egyben búcsúelőadásra 2021. augusztus 27-én, 28-án és 29-én kerül sor az Örkény István Színház közreműködésével. Helyszín Budapest, a Gyömrői út 156. szám alatt található raktár.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket