dunszt.sk

kultmag

Árverésre kerültek Sylvia Plath szerelmes levelei és bizalmas tárgyai

A Sotheby’s London által szervezett online aukción kerülnek eladásra az amerikai író-költő, Sylvia Plath személyes relikviái. A több mint 50 elemből álló kollekciót Frieda Hughes, Plath legidősebb gyermeke ajánlotta fel az érdeklődőknek, amely nemcsak édesanyja, hanem a szintén költő apja, Ted Hughes életébe, házasságuk titkaiba enged betekintést.

„Ez az aukció valóban szüleim legboldogabb, kapcsolatuk legdinamikusabb részéről szól, amikor a legjobb tudásuk szerint dolgoztak együtt és még mindig szenvedélyesen szerették és támogatták egymást.” – nyilatkozta Frieda Hughes. – „szeretném azt gondolni, hogy ez az aukció lehetővé teszi, hogy ezek a tárgyak továbbélhessenek és nélkülem folytassák életüket olyasvalakinél, aki igazán kincsként őrzi majd őket.”

A Your Own Sylvia nevet viselő árverés július 9-e és 21-e között érhető el, és a költőnő magánéletének olyan intim darabjai vásárolhatók meg, mint férjének írt tizenhat szerelmes levele, eljegyzési gyűrűjük, családi fényképek, Plath rajzai, tarot-kártyapaklija, receptgyűjteménye, valamint még az általa használt sodrófa, evőpálcika és Homérosz-kötete is. Az Artnet News szerint a licit legérdekesebb eleme az a jegyzetekkel ellátott fotóalbum, amely Plath és Hughes házaspár 1957-1962 közti amerikai, valamint európai utazásainak emlékét örökíti meg. Az albumba T. S. Eliottal és W. H. Audennel közös fényképeik is megtalálhatók. Eladási árát 30 000-től 50 000 fontig (megközelítőleg 35 000 és 58 000 euró) becsülik, a kollekció további darabjai is meglepően megfizethető összegtől indulnak.

A Sotheby’s kézirat-specialistája, Gabriel Heaton szerint az árverés tárgyai jobb megértést biztosítanak a Plath életéhez. „Különösképpen a levelek, bepillantást nyújtva férje, Ted Hughes iránti szenvedélyes szerelmébe, írással szembeni fanatikus elkötelezettségébe, ugyanúgy törekvéseibe és a jövőbe vetett reményeibe.

Az eredeti cikk és az áverésről szóló további információ itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket