dunszt.sk

kultmag

Díjazták a Freeszfe Egyesület Emergency Exit programját

Az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díjat a Freeszfe Egyesület diplomamentő akciójának ítélték oda 2021-ben.

A díjat olyan projekteknek ítélik oda, amelyek a tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt, illetve az Európai Unión belüli határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködést segítik elő; az európai szellemiség megerősítéséhez hozzájáruló, hosszú távú, határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járnak; vagy az aktuális Európai Évhez kapcsolódnak.

Az Emergency Exit diplomamentő akció lényege, hogy modellváltott Színház- és Filmművészeti Egyetemről távozó hallgatók a Freeszfe Egyesület keretein belül, akkreditált felsőoktatási képzés által megkapják a diplomáikat úgy, hogy a saját tanáraiktól tanulhatnak tovább. Ehhez a precedens nélküli programhoz öt európai egyetem – a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) és a bécsi Filmakadémia (Filmakademie Wien) – nyújtott segítséget: átvette az SZFE hallgatóit, illetve elismerte a hallgatók által megszerzett krediteket.

A díjat előbb Magyarországon, majd Brüsszelben is át fogják adni.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket