dunszt.sk

kultmag

Rekonstruálták Leonardo Da Vinci családfáját

A Leonard Da Vinci családfáját kutató projekt közel tíz éve dolgozik azon, hogy feltérképezze a híres reneszánsz festő DNS-profilját, remélve, hogy ezzel életéről és személyéről is többet megtudni. A kutatás eddigi eredményeként a festő tizennégy élő rokonát találták meg.

A projektet vezető két művészettörténész, Alessandro Vezzosi és Agnese Sabato tanulmányukban kifejtik, hogy az apáról fiúra öröklődő Y-kromoszómát követték nyomon, s noha Leonardónak nem voltak saját gyerekei, apja jóvoltából huszonkét féltestvérrel rendelkezett. A kutatást a művész nagyapjától, az 1331-ben született Michele-től kezdték meg, és sikerült 690 évre visszamenően, huszonegy generációt és öt családi ágat magába foglalva felrajzolni a férfi felmenők vonalát. Mindezek alapján Da Vinci ma is élő tizennégy rokonát azonosították.

„Egy és nyolcvanöt között van a koruk – nyilatkozta Venozzi az élő leszármazottakról‒, nem pontosan Vinciben élnek, hanem a szomszédos településeken, akárcsak Versilia és olyan átlagos foglalkozást végeznek, mint hivatalnok, földmérő és művész.”

2016-ban, a nemzettség női vonalát is számba véve a festő összesen harminchat rokonát sikerült azonosítani, köztük az azóta 2019-ben elhunyt olasz filmrendezőt, Franco Zeffirellit. Mivel a talált harminchat személy közvetett ági leszármazottnak számít, adataik nem feleltek meg a kutatás vizsgálataihoz.

„Nem olyan emberek voltak, akik hasznos információt tudtak nekünk adni Leonardo DNS-éről, különösképpen az Y-kromoszómáról, amely a férfi leszármazottaknak adódik tovább, és huszonöt generáción keresztül szinte változatlan marad.” – magyarázta Venozzi.

A projekt kutatásai tovább folytatódnak. Célja, hogy választ kaphassanak arra, mi rejlett a festőművész zsenialitása mögött, és milyen további, az életét befolyásoló tényezők olvashatók ki férfi rokonainak közreműködésével.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket