dunszt.sk

kultmag

Elhunyt Milan Lasica

A szlovák humor meghatározó alakja, színész, rendező, író, énekes a színpadon, a Bratislava Hot Serenaders koncertjén lett rosszul. 81 évet élt.

1940-ben Zólyomban született, már egyetemi évei alatt együtt dolgozott barátjával, alkotótársával, Július Satinskývel. Kettősükről mint a szlovák humor megújítóiról, megkerülhetetlen alkotóiról beszélnek. Politikai szatíráik népszerűvé tették őket Csehszlovákiában. Volt idő, mikor a hatalom a működési engedélyüket is visszavonta. Az önálló Szlovákia megalakulása után is folytattták munkájukat, létrehozták a L+S Stúdiót.

Lasica Jaro Filip zenésszel is együttműködött, a Náš priateľ René (Barátunk René) című darabot hozták létre együtt, amit a kommunista hatalom nem enegdett színpadra, s csak a rendszerváltás után játszották. Ennek az együttműködésnek az eredménye a Bolo nás jedenásť (Tizenegyen voltunk) című album, Lasica, Satinský és Filip munkája.

Milan Lasica a Bratislava Hot Serenaders szövegírójaként is dolgozott. Az együttes harmincadik, Lasicával való együttműködésük huszadik évfordulóját ünnepelték, mikor a Ja som optimista (Optimista vagyok) című számot követő meghajlás után megállt a művész szíve.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket