dunszt.sk

kultmag

Chloé Zhao zsűrizik a Velencei Filmfesztiválon, ahová Fabricius Gábor filmjét is meghívták

Szépen lassan kezdenek érkezni az információk a Velencei Filmfesztiválról, melyet ebben az évben szeptember 1-11-ig tartanak. A zsűri tagja lesz az a Chloé Zhao is, akinek előző filmje, A nomádok földje épp ezen a fesztiválon kezdte meg diadalútját. Az ítészek névsora egyébként is erős, hiszen a zsűrielnök Bong Joon-ho lesz, mellette pedig olyan tagok alkotják a csapatot, mint Virginie Efira, Cynthia Erivo, Saverio Costanzo és Alexander Nanau.

A fesztiválnak ráadásul ebben az évben magyar érdekeltsége is lesz, Fabricius Gábor debütáló rendezése, az Eltörölni Frankot ugyanis bekerült a Venice International Film Critics’ Week szekcióba. Fabricius rendezése valóban ambiciózus vállalkozásnak tűnik, a film 1983-ban játszódik, középpontjában pedig Frank áll, aki a budapesti alternatív zenei szféra egyik meghatározó alakja. Nem tud beilleszkedni a szocializmus sematikus rendszerébe, így pszichiátriára kerül, az állam ugyanis szép csendben így akart leszámolni a számára nem kívánatos személyekkel.

Az említett szekció igazgatója, Beatrice Fiorentino így indokolta az Eltörölni Frankot beválogatását:

„Feszes, szikár, erőteljes, valódi és igaz film, univerzális példázat az anarchiáról és az elnyomásról. Fabricius víziója hibátlan, rendezése elképesztően kortárs, felejthetetlen vizualitással és tartalommal mutatja be egy generáció dühét, lázadását.”

Frankot Fuchs Benjámin játssza, akinek olyan fiatal színésznők voltak a partnerei, mint Blénesi Kincső és Waskovics Andrea. De Bánsági Ildikót és Székely B. Miklóst is láthatjuk majd a filmben, akárcsak Pajor Tamást, Ladányi Andreát és Peer Krisztiánt.

Az Eltörölni Frankot ősszel lesz látható a magyar mozikban, a Mozinet forgalmazásában.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket