dunszt.sk

kultmag

Gertrude Stein élete és művészete

1946. július 27-én hunyt el Gertrude Stein amerikai-zsidó származású író-költőnő és műgyűjtő. Meghatározó alakja és támogatója volt a 20. század eleji avantgárd művészeti és irodalmi irányzatoknak. Párizsi szalonjában tartott estéjein olyan jeles művészek jelentek meg, mint Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Ezra Pound, Henri Matisse és Pablo Picasso.

Stein 1874 februárjában született Pittsburghben, német zsidó származású szülők legkisebb gyermekeként. Szülei halála után, 1893-ban jelentkezett a Radcliffe College-be, ahol négy évig pszichológiát tanult. Tanárai között volt a neves amerikai pszichológus, William James, akinek tudatfolyam-elmélete nagyban befolyásolta Stein modernista irodalomszemléletét és írói hangját. Később a baltimore-i Johns Hoppkins Egyetem orvosi karára is felvételt nyert, de csakhamar megunta a diákéletet és követve műgyűjtő bátyját, Leót, ő is Párizsba költözött.

A francia fővárosban való letelepedése meghatározó volt életére és művészetére. Nemcsak gyűjtötte az olyan híres festők képeit, mint Manet, Renoir és Cezanne, hanem patrónusává vált a kor feltörekvő művészeinek, köztük Pablo Picassónak. Picasso meg is festette Stein portréját, aki állítólag kilencven alkalommal ült modellt a festőnek, sokan azonban kritizálták, hogy a portrén látható hölgy egyáltalán nem hasonlít a költőnőre. Picasso, aki akkoriban még csak kísérletezett a kubista technikákkal, nem Stein külsejét, hanem belső világát igyekezett megragadni. „Semmi gond, a végén majd sikerül ugyanúgy kinéznie.” – tette hozzá a képzőművész.

Stein párizsi szalonjában az európai művészek mellett amerikai honfitársait, az úgynevezett „elveszett generáció” szerzőit is szívesen vendégül látta. Így került kapcsolatba Hemingway-jel, Fitzgeralddal és Pounddal. „Mindenki hozott magával valakit és bármelyik pillanatban betoppanhattak, ez kezdett kellemetlenséget okozni, és így kezdődtek a szombat esték.” – olvasható Stein önéletrajzi regényében.

Lírai és prózai műveiben gyakran jelent meg a feminizmus témája, ugyanakkor az olyan könyveiben, mint a Q.E.D és a Tender Buttons, leszbikus románc került középpontba. Stein maga is leszbikus volt, leghíresebb művét, az Alice B. Toklas önéletrajzát élettársa nevében írta. Az ő szemszögén keresztül meséli el Párizsban töltött idejét és a századelő művészetének alakulását.

Gertrude Stein életének azonban sötétebb oldalai is voltak: a második világháborúban zsidóként a náci hatalom oldalára állt, majd Alice-szel a Vichy-kormány területére költözött, ahol a német bábállam élén álló Philippe Petain zsidóellenes beszédeit fordította angolra.

A háborút követően visszatért Párizsba, ahol 1946-os haláláig élt. Stein hetvenkét évesen hunyt el, sírja a híres Père-Lachaise temetőben található.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket