dunszt.sk

kultmag

Megszakadt a Tanyaszínház turnéja

A vajdasági Tanyaszínház legújabb, Ödön von Horváth Kazimir és Karoline című előadás-turnéjának leállítását nyílt levélben követelte a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő.

A nyílt levélben többek között azt is megjegyzik, hogy

az elmúlt években többször is tapasztaltuk, hogy repertoárjára olyan darabok is kerültek, amelyek a fölszabadult öröm és kacagás, az okos gondolkodás és a népmesei bölcsesség helyett az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg. A legutóbbi előadás Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja épp ezt a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, városainkba és falvainkba, hiszen a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra. 

Arra kérik a turné befogadó helyszíneit, hogy mondják le az előadásokat, a legtöbbjük pedig már meg is tette ezt.

A Tanyaszínház közleményben reagált a felhívásra. Kijelentik, hogy eleget tesznek a Magyar Nemzeti Tanács követeléseinek, viszont:

alkotóként nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy elkészült művet eltemessünk, mielőtt a vállalásainkat teljesítettük volna. Így a Tanyaszínház vezetősége, az előadás alkotói és a társulat úgy döntött, hogy teljesíteni fogjuk a vállalást. Ennek fényében augusztus 12-ig a Kazimír és Karolina előadásunkat minden este le fogjuk játszani Kavillón a színház művésztelepén nyitott ajtók mellett, este 21 órától. Ezzel tartozunk önmagunknak és az általunk létrehozott – hibáktól bizonyára nem mentes – előadásunknak, valamint a színház szabadságának.

Áll a Facebookon található sajtóközleményükben.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket