dunszt.sk

kultmag

Az átváltozás – Kafka a Zoom korában

Napokkal az első lezárás előtt a Glasgow-ban alapított Vanishing Point színtársulat megnyitotta Az átváltozások adaptációjának előadását. A darab jövőjét ugyan nyilvánvalóan megpecsételte a pandémia, azonban az izoláció és ismeretlentől való félelem aktuálisabbá tette azt, mint valaha.   

Észszerűtlen lenne elvárni a Hijinx színtársulattól, hogy ettől az adaptációtól távolra vándoroljon, és a Zoom-alapú megoldás kétségtelenül nagyon 2020-ba illő. A kommunikáció megszakadásáról és a közömbös bürokráciáról alkotott elképzelésében Kafkához hasonló módon hozza a novella kísérteties erejét.

Ben Pettitt-Wade produkciója viszont egészen más módon működik. Az élő közvetítésben előadott színdarab nyitott az interakcióra a közönséggel, játékos és vicces. Van benne egy egészséges tiszteletlenség is a realizmus iránt. A színészek pocsék parókákban és szakállakban jelennek meg, egy guru gyanús spirituális tanácsokat nyújt egy kádban ülve, és Gregor Samsát – a dolgozó embert, aki hirtelen féreggé változik – minden alkalommal valaki más játssza el.

Szórakoztató és vicces, de több is ennél. Ez Az átváltozások sorozatosan arra kényszeríti a nézőt, hogy Gregor helyzetébe képzeljük magunkat. Hiszen mindannyian, akár csak ő, kirekesztettnek éreztük magunkat, mikor a technológia hiányosságai miatt nem tudtunk valahova bejelentkezni. Mindannyian szenvedtünk már gyenge internetelérés miatt, ami – ebben a világban – hasonlítható egy instabil testhez. És ha megtörténne, és úgy ébrednénk, ahogy azt Gregor tette? Ezt megválaszolhatjuk a darab online szavazásában.   

A vígjáték és a terror erőteljes összecsapása. Az egyik percben a kulcsszerepek mulatságosan túlzott meghallgatásainak végeláthatatlan sora, a másikban egy mutáns ember villódzó tükröződése – a rend és a káosz törékeny egyensúlyára emlékeztet.

Online megtekinthető augusztus 29-ig.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket