dunszt.sk

kultmag

A Kartali Asszonykórus és a Varsányi SzIrének feminista kórus közös performanszra készülnek

Az OFF-Biennále Budapest egyik nagy sikerű képzőművészeti projektje volt Alicja Rogalska, Erdődi Katalin, Annus Réka és a Kartali Asszonykórus közös projektje, melyet egy kétcsatornás videómunkában mutattak be. A közös munka következő stációja egy közös performansz a Varsányi SzIrének kórussal.

A HÍRDALCSOKOR alapötletét az a megállapítás adta, hogy a média nem számol be a vidék, a falvak valóságáról. Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt és közösen átírt népdalokon keresztül beszéltek a vidéki élet kihívásairól és a különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatairól. A kollaboratív alkotófolyamat célja a népdalkör repertoárjában szereplő dalok átköltése, újragondolása és aktualizálása volt: úgy, hogy az új szöveg a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket és témákat dolgozza fel.

A Kartali Asszonykórus tagjai (fotó: Alicja Rogalska)

Az elmúlt években kialakult „médiaháborúra” és az egyre inkább központosító elvek alapján működő hazai információs politikára reagálva az alkotók a népdalokat az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként látják, melyek különböző emberek és közösségek hangját erősítik fel és teszik hallhatóvá. A kórustagok által megélt helyzetekből kiindulva a HÍRDALCSOKOR nemcsak a közelmúlt történéseinek sokhangú és szubjektív olvasatát tárja elénk, hanem a női élettapasztalatokat hangsúlyozva olyan témáknak ad hangot, mint a „láthatatlan” női munka terhe vagy a házasság és családi élet küzdelmei.

A Varsányi SzIrének kórus tagjai (fotó: Varsányi SzIrének)

A HÍRDALCSOKOR ezúttal a budapesti PLACCC Fesztivál részeként először lesz élőben hallható, a Kartali Asszonykórus előadásában. Az alkotók a budapesti Varsányi SzIrének feminista kórussal együttműködésben egy városi séta formájában megvalósuló köztéri performanszot hoznak létre, amely során az átköltött népdalok a Varsányi SzIrének által összeállított és több szólamban előadott popszámokkal, slágerekkel és versekkel kerülnek párbeszédbe. A fiatal nőkből álló feminista kórust a HÍRDALCSOKOR szövegei inspirálták abban, hogy saját tapasztalataikat, történeteiket és reflexióikat összegyűjtsék és a Kartali Asszonykórus dalaira válaszképpen saját dalcsokrot készítsenek.

Időpontok:

2021. szeptember 3. (pént) 18.00

2021. szeptember 5. (vas) 16.00

A PLACCC Fesztivál keretében

További időpontok:

2021. október 2. (szo) és október 3. (vas)

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében

Találkozóhely: a Magyar Rádió egykori irodaháza előtt (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 4-6.)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket