dunszt.sk

kultmag

Művészet a környezetvédelem nevében

Maya Lin gyerekkorától erős kötődést érez a természethez, már ezekben az években tisztában volt azzal, mennyire káros hatást gyakorolnak az emberi tettek a környezetre. Saját bevallása szerint gyermekkori aggodalmait magával vitte az évek során, és ahogy felnőtt, egyre sürgősebbé vált a probléma. Művészetében az egyik legfőbb célja, hogy újra megteremtse a közeli kapcsolatot az ember és természet között. Legalább annyit el szeretne érni, hogy megálljunk, és figyeljünk mindarra, ami körülvesz minket, és ami felett gyerekkorunk óta csupán elsiklik a tekintetünk.  

Ghost Forest című alkotásával, mely New York Manhattan városrészében tekinthető meg, egyszerre próbálja informálni a megtekintőket, hogy mekkora fenyegetést jelent a klímaváltozás valójában, és eszükbe juttatni, mekkora szükségük van a természet közelségére és szépségére. Fel akarta hívni a figyelmet azokra a gyönyörű és hatalmas fákra, melyek Manhattan közelében élnek, és melyek félelmetes sebességgel tűnnek el. Csendes ligetet alkotnak, amely tanúskodik a hatalmas és szinte érthetetlen globális erdőpusztulásról, és mégis kísérteties szépség rejlik bennük. Az alkotás része egy nagyobb projektnek, melynek Maya a What Is Missing? címet adta. Ezzel akar rámutatni, mennyi mindent elveszítünk a természetből, és megmutatja, mit tehetünk, hogy megállítsuk a folyamatot.

A klímaváltozással járó hőmérsékletemelkedés, erdőtüzek, a rovarok túlszaporodása és a tengerszint emelkedése világszerte pusztítja az erdőket, ezek nyomait hívjuk szellemerdőknek, és innen származik a Ghost Forest elnevezés. Maya és csapata Manhattantől 150 mérföldre egy haldokló atlanti cédrus állományra bukkant, melyet a közeli torkolat sós vizének elárasztása veszélyeztetett. Az erdészek a helyiekkel közösen dolgoztak azon, hogy megtisztítsák a területet, hogy megújulhasson az erdő, ugyanis a cédrusoknak fényre van szükségük ahhoz, hogy fejlődni tudjanak. Maya ezeket a fákat vette kölcsön a hat hónapos installációhoz. A liget tovább bomlik, és tanúskodik a parkban élő fák teljes szezonális ciklusáról.  

Maya szerint a figyelemfelkeltés ideje lejárt. Míg természetesen elengedhetetlen, hogy tudassuk az emberekkel, hogy baj van, már azt is terjeszteni kell, ki mit tehet individuálisan, hogy segítsen. Az erdészeti gyakorlatok megreformálása, a mezőgazdasági és állattenyésztési gyakorlatok megreformálása, valamint az erdők, gyepek és vizes élőhelyek védelme és helyreállítása – ezek a természeten alapuló megoldások potenciálisan ellensúlyozhatják és megköthetik a világ károsanyag-kibocsátásainak jelentős részét (50–90 százalék).

Az installáció részét képezte, hogy ezer fát cserjét telepítenek, hogy ellensúlyozzák az alkotás készítésével hagyott ökológiai lábnyomot. A Ghost Forest az ötödik és utolsó installációja a What Is Missing? projektnek, mellyel Maya kihalófélben levő fajokra és veszélyeztetett helyekre hívta fel a figyelmet. Szerinte a művészet segítségünkre lehet abban, hogy elképzeljünk és megtervezzünk egy fenntartható jövőképet, és ezzel reményt adjuk egy jobb, más jövőre. Az emberek mára tehetetlennek érzik magukat, és ez a projekt épp arra van, hogy megmutassa, mit tehetnek.

A What Is Missing? weboldal egyik része arra kéri a látogatókat, hogy osszák meg személyes emlékeiket valamiről a természetben, mely eltűnésének szemtanúi voltak. Ezáltal részévé válnak ennek az egyre növekvő online kollektív emlékműnek, és talán újra kapcsolódnak a természethez.  

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket