dunszt.sk

kultmag

Gyermekkönyv mesél a Down-szindrómáról

Joyce Scott hétéves volt, mikor szülei a Down-szindrómával küzdő Judith nevű ikertestvérét elvitték egy értelmi fogyatékosokat befogadó intézménybe. Mindkét lány nehezen viselte a veszteséget, és harcminhat évnek kellett eltelnie, mire Joyce végre hazahozhatta testvérét. Beiratta Judith-ot egy oaklandi alkotói központba, ahol hamar fény derült művészi tehetségére.

Az ikernővérek történetét Joyce, Brie Spangler és Melissa Sweet örökítette meg egy illusztrációkkal gazdagított mesekönyvben, mely az Unbound: The Life + Art of Judith Scott címet kapta. Sweet már több mint száz gyermekkönyvvel maga mögött azonnal igent mondott a felkérésre. Ismerte Judith alkotásait, és azonnal megragadta azok különlegessége és a bennük rejlő kreativitás. “A családról, a fogyatékossággal élő emberekről és az alkotás értékéről szól” – mondta.

Judith, aki képtelen volt a beszédre vagy a jelelésre, az intézményben talált módot arra, hogy kifejezhesse magát. Fonállal és különféle anyagokkal borított be tárgyakat több mint kétszáz rétegen, és az így alkotott szobrok azóta múzeumokban és galériákban világszerte megtekinthetők. A művészet lett Judith nyelve a külvilág felé.

Scott története tökéletes példája annak, hogy a hátrányok ellenére is le lehet küzdeni az elénk állított akadályokat, és milyen jelentősége lehet a művészetnek, valamint a testvéri szeretetnek az életünkben. A könyvben mindezt Joyce szemszögéből ismerjük meg, intim betekintést ad a nővérek életébe és viszonyába. Az ikrek különleges közelségben nőttek fel, és tökéletesen megértették egymást.

Joyce 2016-ban publikált egy teljes hosszúságú memoárt Entwined: Sisters and Secrets in the Silent World of Judith Scott címmel a művész életéről és kettejük kapcsolatáról. Judith 2005-ben hunyt el 61 éves korában, életében valószínűtlen sikereket ért el.

Sweet, mielőtt hozzálátott volna az illusztrációk elkészítéséhez, maga is megpróbálta újraalkotni Judith műveit. Végül vízfesték, kollázs és fényképek kombinációját használta a gyermekkönyvhöz. Felkereste azt a tanárt is, aki először bemutatta Judith-nak a művészet ezen ágát. Sylvia Seventy kiterítette az eszközöket Judith elé első találkozásukkor, és ő azonnal hozzálátott a fonalak feltekeréséhez.

A nővérek története kihívást jelenthet a fiatal olvasók számára, hiszen nehéz témákat dolgoz fel – veszteséget és magányt. Őszinte érzékenységgel számol be arról, milyen érzés volt, mikor nem volt ott vele Judith, miképp tűnt el a szín gyermekkorából, mikor elveszítette testvérét. Viszont azt az örömteli pillanatot is visszaadja, mikor végre újra megölelhette őt a reptéren.

A mesekönyv illusztrációi ábrázolják a törést Judith életében, mikor az intézményi éveket felváltotta az alkotással teli, gazdag időszak. A rajzok ezzel összhangban válnak élénkké és színesekké, felvonultatva Scott műveit, ahogy egyre mélyebbre ásta magát a kreativitás nyújtotta lehetőségekbe. Sweet reméli, hogy a gyerekek számára inspiratív lehet a könyv, különös tekintettel azokra, akik hasonló hátrányokkal küzdenek mindennapjaikban.        

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket