dunszt.sk

kultmag

„Fontosnak tartom megmutatni ezt a szépen felépített fejlődéstörténetet” – Vogel Eszter gyártásvezetővel a Mély levegő sorozatadaptációjáról beszélgettünk

A Jelenkor Kiadó néhány napja jelentette be Facebook-oldalán, hogy sorozat készül Halász Rita Libri díjra is jelölt regényéből, a Mély levegőből. A műben egy fiatal értelmiségi nő ugrik az ismeretlenbe, hátrahagyva rosszul működő házasságát. Halász Rita könyvét a szakma és az olvasóközönség is nagy lelkesedéssel fogadta, hamarosan pedig elkészül a filmadaptáció is, egy hatrészes minisorozat formájában. Erről kérdeztük Vogel Eszter gyártásvezetőt, a Black Lemon Films egyik vezetőjét.

A Jelenkor Facebook-oldalán olvasható közleményben azt mondtad, hogy a regény rögtön megfogott. Mikor és hogyan találkoztál először Halász Rita művével?

Tavaly december közepén a karácsony előtti szokásos könyvesbolt-körünkre indultunk a férjemmel. Elég tudatosan céloztam meg a boltokat, az első helyen gyorsan össze is szedtem a vásárolni kívánt könyveket, viszont többször elhaladtam egy polc mellett, és nagyon szemeztem egy művel. Végül odamentem, leemeltem, megfogdostam, elolvastam az ajánlót, majd önuralmat gyakorolva visszatettem a polcra, mivel mindig több könyvet vásárolok, mint amennyit valójában van időm elolvasni.

Amikor a kasszához értem, az eladó megjegyezte, hogy a bolt legjobb könyveit válogattam össze. Megkérdeztem tőle, hogy ha még választania kellene egyet, melyik lenne az, majd határozottan rámutatott Halász Rita Mély levegő című könyvére.

Ez volt az a könyv, amit visszatettem a polcra, nem volt kérdés, hogy amint a következő könyvesboltba odaérünk, meg fogom venni.

Miért alkalmas a Mély levegő a filmre vitelre?

Olvasás közben filmszerűen pereg a cselekmény az olvasó előtt. A könyv végig egyes szám első személyben van megírva, jelen vagyunk a főszereplő, Vera fejében, azonosulunk érzéseivel és mindazzal, ami benne zajlik. Érdekesnek tartom, milyen „belülről” végignézni az egyéni útját, miközben kívülről is látjuk őt, hogy honnan hova jut, mit miért tesz.

Vera története valójában hétköznapi, ugyanakkor pont ezért nagyon valóságos is, bárki sodródhat manapság hasonló élethelyzetekbe. Fontosnak tartom megmutatni ezt a szépen felépített fejlődéstörténetet, ami a főszereplő szempontjából igazából öntudatlan sodródás, ám a végén mégis eljut oda, hogy fellélegezzen.

Nyilván még korai fázisában tart a projekt, de terveztek valamilyen markáns változást a könyvhöz képest?

Markáns változást nem tervezünk, én eléggé ragaszkodom az eredeti történethez. Nyilván teljesen más könyvet olvasni, ahol az emberi fantáziának nincsen határa, mindenki kedve szerint képzeli el a dolgokat, mint valamit mozgóképre vinni, ahol már konkrét vizuális dolgokkal találkozik a néző. Biztos, hogy szükség lesz minimális változtatásokra, hogy a történet a képernyőn is működni tudjon. Ez amúgy elég nagy kihívást jelent nekünk, mivel a könyv nyelvezete elég speciális, amit nem lehet egy az egyben „kivetíteni”.

Terveitek szerint nagyjából mikor kerülhet majd képernyőre a sorozat, illetve csak magyarországi forgalmazásban gondolkodtok, vagy képben lehet nemzetközi vetítés, esetleg egy streaming-szolgáltató is?

Elindultunk a konkrét céljaink felé, de ezzel kapcsolatban szeretném, ha minden további információ egyelőre üzleti titok maradna.

Kiemelt kép: A Jelenkor Kiadó Facebook-oldala

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket