dunszt.sk

kultmag

Ethan Hawke ismét Richard Linklaterrel dolgozhat

A kitűnő színész épp Karlovy Varyban vesz részt a város rangos filmfesztiválján, ahol díjat is vehetett át, emellett pedig egy kerekasztal-beszélgetés során sok érdekes témát érintett. Elmondta például, hogy ha minden jól alakul, hamarosan újra Richard Linklaterrel dolgozhat majd együtt. Mint ismert, Hawke fontos szerepet játszott a rendező két legikonikusabb projektjében, a Sráckorban és a Mielőtt-trilógia filmjeiben. Linklater ezúttal egy történelmi filmen dolgozik, amely a 19. századi Angliában játszódik, középpontjában pedig a transzcendentalizmus mozgalma áll. A transzcendentalizmus a 1820-as, ’30-as években kialakult szellemi irányzat volt, mely bírálta a kor társadalmát, szerintük a komformizmus helyett a természet és az ember valódi kapcsolatát kell megtalálni. A mozgalom leghíresebb alakjai között olyanok említhetőek meg, mint Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau vagy Louisa May Alcott.

„Sok társadalmi változást ők indították el, például vegetáriánusok voltak, harcoltak a nők jogaiért. Ricket (Linklater beceneve – a szerk.) magával ragadta, hogy sok gondolatuk még ma is mennyire radikálisnak számít. Jelenleg épp írja a filmet, és szeretné, ha én is benne lennék. Szerintem szuper mozi lehet ebből” – fogalmazott Hawke.

Julie Delpy és Ethan Hawke a Mielőtt felkel a Nap c. filmben

Ahogy említettük, a kiváló színész korábban két, mára már kultikussá vált produkción is dolgozott együtt Richard Linklaterrel. A beszélgetés során Hawke ezekről is beszélt, kiemelve kolléganői, Julie Delpy és Patricia Arquette munkáját.

„A valóság az, ami Ricket igazán érdekli. Azt vallja, hogy nincs szükség semmilyen fantasztikumra, ha ennyire izgalmas az, ahogyan mi élünk. Nem csodanőket mutat, hanem nőket. És azt gondolom, hogy ezek a csodálatos alakítások azért születhettek meg, mert tisztelte Julie-t és Patriciát, teret adott nekik. „

A teljes beszélgetés itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket