dunszt.sk

kultmag

Nácik által elkobzott műtárgy került vissza Csehországba

A Philadelphia Művészeti Múzeum és a cseh Nemzeti Örökség Intézetének közös kutatómunkája és megegyezése után az olasz reneszánszművész, Girolamo di Tommaso da Treviso által készített díszpajzs visszakerül Csehországba – írja az Artnet News.

A műtárgy, amely 1979-ben egy nagyobb adomány részeként jutott az amerikai múzeumhoz, eredetileg az osztrák-magyar főherceg, Ferenc Ferdinánd tulajdona volt. A pajzs a trónörökös Prága melletti kúriájában, a Konopiště kastélyban kialakított hatalmas fegyver- és páncélgyűjtemény részét képezte.

A kastély az első világháború után, 1919-ben került az újonnan megalakult Csehszlovák kormányhoz, ezt követően az 1939-es náci megszállással Németország tulajdona lett. A műkincseket elkobozták és Prágába szállították, hogy az ott megnyílt hadászati kiállítás részei legyenek. Hitler kurátora, Leopold Ruprecht kiválogatta a kollekció legértékesebbnek vélt darabjait és Bécsbe küldette őket abban a hitben, hogy később Hitler tervezett linzi múzeumában kerülnek kiállításra. A második háború utáni években a Konopiště kastély ellopott műtárgyainak nagy részét visszaszolgáltatták, de tizenöt darab – köztük a pajzs – még hiányzott.

A philadelphiai múzeum nyilatkozata szerint kezdetben még nem lehetett biztosan megállapítani, hogy a gyűjteményükben lévő pajzs azonos-e a Konopiště kastély hiányzó tárgyával. Így az elmúlt öt évben a múzeum és a cseh Nemzeti Örökség Intézetének történészei közösen dolgoztak azon, hogy feltárják a műtárgy történetének eredetét. A kutatás során megtalálták a pajzsot a második világháborúban eltűnt műkincsek listáján, valamint egy 1913-ban készült fényképen, ahol jól látható, hogy a kastély egyik termében volt elhelyezve.

A múzeum igazgatója, Timothy Rub szerint a bizonyítékok alapján „a pajzs kétség kívül azonosítható azzal, amelyet a nácik illegálisan vittek el a Konopiště kastélyból, és soha nem juttattak vissza”. Idén júniusban a Philadelphia Művészeti Múzeum jóváhagyta a műkincs visszaadását, amelyet a cseh kormány a Nemzeti Örökség Intézetének gyűjteményében kíván elhelyezni.

„A második világháború zűrzavarában elveszett tárgy szerencsésen visszakerült, és mindebből egy kivételes tudományos partnermunka született.” – tette hozzá Rub.

Az eredeti cikk és a visszakerült pajzsról készült fotó az Artnet News oldalán található.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket