dunszt.sk

kultmag

Új Vincent van Gogh-képet fedeztek fel

Az újonnan felfedezett ceruzarajzot vélhetően 1882-ben, Hágában való tartózkodása idején készítette a holland művész. A kép egy magába roskadó, arcát kezeibe temető idős férfit ábrázol, ugyanúgy, mint Van Gogh egy másik, ugyanabban az évben készült, Worn out című rajzán.  Ennek fényében az amszterdami Van Gogh Múzeum kutatói úgy vélik, a talált darab az említett rajz vázlata lehetett.

A kép a 20. század elején került egy holland gyűjtő magántulajdonába, a jelenlegi tulajdonos pedig azzal a céllal fordult a múzeum igazgatóságához, hogy megtudja, hiteles Van Gogh-alkotásról van-e szó. „Stílusát tekintve tökéletesen illik a megannyi alaktanulmányhoz, amelyet Van Gogh hágai tartózkodásának idejéből ismerünk, ugyanakkor a Worn outtal való kapcsolata is nyilvánvaló.” – nyilatkozta Teio Meedendorp, a múzeum vezető kutatója. Hozzátette, hogy a felhasznált kellékek is ugyanazok, mint amelyekkel a művész abban a korban dolgozott: vastag asztalos ceruza, akvarell papír, valamint víz és tej keverékéből készült rögzítőszer.

Azt is sikerült kideríteni, hogy a festőnek modellt álló férfi egy Adrianus Jacobus Zuyderland nevű holland munkás volt, akiről megközelítőleg negyven rajzot készített. Van Gogh egyik 1882-ben kelt, bátyjának írt levelében meg is emlékezett a Worn out és vázlatának munkálatairól: „Ma és tegnap két alakrajzot is készítettem egy idős férfiről, könyöke a térdén, feje a kezébe hajtva. Milyen szép látványt nyújt egy idős, dolgozó ember a kopasz fejével és foltozott bombazin öltönyével.”

A bizonyítékok alapján a múzeum hivatalosan is Van Gogh művének tulajdonította a talált alkotást, amely 2022. január 2-tól Study of ’Worn out’ néven válik megtekinthetővé a Van Gogh Múzeumban.

„A Study of ’Worn out’ bemutatása a festő többi művének kontextusában különleges betekintést nyújt Van Gogh munkafolyamatába – tette hozzá Meedendorp.  – Ráadásul a vázlat egy nagyon finom, erőteljes rajz, amely önmagában is megállja a helyét.”

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket