dunszt.sk

kultmag

A 2024-es olimpiáig újra megnyílhat a Notre-Dame

A 850 éves katedrális helyreállításával megbízott szervezet, a Rebâtir Notre-Dame de Paris bejelentette, hogy az épület szerkezetének stabilizálása után végre megkezdődnek az újjáépítés tényleges munkálatai. A renoválást 2024 tavaszára tervezik befejezni, ezzel a Notre-Dame újra látogathatóvá válna a 2024-es nyári olimpia idejére.

„Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy a katedrális mostanra megmenekült, tartós alapokon áll, falai szilárdak, minden összetart – nyilatkozta Jean-Louis Georgelin, a Rebâtir Notre-Dame de Paris vezetője.– Eltökélt szándékunk megnyerni ezt a 2024-es csatát, hogy újra megnyílhasson a katedrális ezen az éven. Megtiszteltetés lesz ez Franciaország számára, és véghez is visszük, mert mindannyian összefogtunk a cél érdekében.”

A 2019-es tűzeset óta sikerült megerősíteni a gótikus épület támpilléreit, biztonságba helyezni híres vízköpőit és restaurálni közel 40 000 darab sérült állványt. Georgelin ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre még szükséges a templom belső falainak és padlójának további tisztítása, amelyhez szeptember végén fognak hozzá, a teljes újjáépítés pedig várhatóan az elkövetkező hónapokban kezdődik meg.

A felújításhoz körülbelül 845 millió euróra van szükség, amelyet privát és vállalati adományokból gyűjtenek össze.

A Rebâtir Notre-Dame de Paris tervei alapján a székesegyház 2024. április 16-án nyílik meg újra.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket