dunszt.sk

kultmag

Rekordot dönthet Frida Kahlo önarcképe

A New York-i Sotheby’s aukciós ház novemberi rendezvényén egy Frida Kahlo-festmény is árverésre kerül. Az önarcképen a könnyező Frida látható, akinek homlokán férjének, Diego Riverának alakja is megjelenik. A festőnő által Diego y yo, azaz Diego és én címre keresztelt kép 1949-ben, négy évvel Kahlo halála előtt készült, így feltételezhetően egyike lehet utolsó munkáinak. A Sotheby’s közleményéből kiderül, hogy a mű megközelítőleg 30 millió dollárért kelhet el – ezzel rekordot dönthet a festmény mint az egyik legdrágábban eladott, női művésztől készült kép.

„Az ilyen kiváló minőségű Kahlo-festmény ritkaság az árveréseken” – nyilatkozta Julian Dawes, az aukciós ház társvezetője, majd hozzátette, hogy a képre nézve eszébe jut a spanyol kifejezés, „abre los ojos“, amely annyit tesz, „nyisd ki a szemed“.

„Szó szerint ez utalhat Kahlo tekintetére mint a portré alanyára (Diego Rivera kettős portréjával együtt), de azt hiszem, ez azt a hihetetlen pillanatot is szimbolizálja, amelyet a kép biztosít Kahlonak azzal, hogy a piac ezúttal új szemmel tekint majd a festőnőre, és megadja számára aukciós körökben azt a kiemelt helyet, amelyet érdemel.” – tette hozzá Dawes.

Jelenleg a legdrágábban eladott, női festő által készült kép Georgia O’Keeffe Jimson Weed/White Flower No.1 című munkája, amely 2014-ben 44,4 millió dollárért kelt el. Az eddigi legmagasabb ár, amelyet Kahlo-műalkotásért adtak, 8 millió dollár volt, de tekintve a festőnő egyre növekvő népszerűségét, esély van rá, hogy novemberben megdönti O’Keeffe rekordját.

A New York-i aukció előtt a Kahlo-festményt Hong Kongban és Londonban is kiállításra kerül.

Az eredeti cikk és Frida Kahlo festménye az Artnet News oldalán található.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket