dunszt.sk

kultmag

A Bond-filmek női forgatókönyvírói

A járványhelyzet miatt tizenhét hónap csúszással végre mozikba kerül a legújabb, huszonötödik jubileumát ünneplő James Bond-film, a Nincs idő meghalni (No Time to Die).  A produkciót úgy reklámozták, mint a sorozatnak az első olyan filmjét, amelyben hangsúlyt kap a női és férfi karakterek közötti egyenlőség.

Ez a változás nagy részben Phoebe Waller-Bridge színész -írónőnek köszönhető, aki közreműködött a forgatókönyv megírásában. Munkáját a főhőst megformáló Daniel Craig is dicsérte: „Waller-Bridge befolyása szinte áthatja a filmet. Sikerült megtartania a kényes egyensúlyt, hogy megmaradjon a film thrillernek, de közben nagyon vicces is legyen.”

A Bond-franchise közel hatvan éves sikere során Waller-Bridge csupán a második nő, aki részt vehetett a szövegkönyv munkálataiban. Az első Johanna Harwood volt, aki nagyban hozzájárult a Bond-kép kialakításában. Ő volt az, aki elkészítette a sorozat legelső részének, az 1962-es Mr. No forgatókönyvének vázlatát, majd a végső munkálatokban is részt vett. Ugyanúgy társszerző volt az Oroszországból szeretettel és a Goldfinger megírásánál, bár az utóbbiban való részvételét kihagyták a stáblistáról.

„Ő volt a Bond-filmek kulcsfontosságú közreműködője, akinek munkáját jórészt figyelmen kívül hagyják – nyilatkozta Dr. Lisa Funnel, a Bond-sorozat genderpolitikájának kutatója, és a For His Eyes Only: The Woman of James Bond című könyv szerzője. – Küzdött azért, hogy az első Bond-filmek tükrözzék Ian Fleming forrásregényének lényegét, miközben segít kialakítani a popkultúra egyik legikonikusabb alakjának identitását.”

Harwood szerepe a Bond-kép megteremtésében kulcsfontosságú volt, a hírhedt kém klasszikus ábrázolásmódja azonban ma már nem vihető vászonra.

A Nincs idő meghalni rendezője, Cary Fukunaga egy interjúban fejtette ki, a franchise előző részeiből nemhogy hiányzott a nő és férfi közti egyenlőség, de a Sean Connery által játszott James Bond az 1965-ös Tűzgolyóban nemi erőszakot követett el.

 „A nő azt mondja, »nem, nem, nem«, Bond pedig, hogy »igen, igen, igen«. Ez ma már nem lenne lehetséges.” – nyilatkozta Fukunaga.

Barbara Broccoli, aki már 1995 óta producere a Bond-filmeknek, hasonló véleményen volt: „Szerintem az emberek lassan rájönnek (…), hogy ezek a dolgok nem elfogadhatóak. Hála Istennek! Bond karakterét 1952-ben írták, az első film pedig 1962-ben jött ki.”

Broccoli arra kérdésre, hogy szívesen látná-e Bondot nőként, azt felelte: „Bond férfi. Ő egy férfi karakter. Férfinak írták meg, és szerintem az is marad. Ez teljesen rendben van. Nem kell férfi szereplőket nővé változtatnunk. Inkább alkossunk több női karaktert és alakítsuk hozzájuk a történetet.”

Az eredeti cikkek a BBC és a The Guardian oldalán találhatóak.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket