dunszt.sk

kultmag

Elena Ulansky a leendő műgyűjtők megsegítésének örömeiről beszélt

A svéd születésű Elena Ulansky már gyerekkorában is művésznek készült. Felnőttként a pénzügyek felé vette az irányt, a festészet iránt érzett szenvedélyének azonban nem tudott búcsút mondani, így idővel azon kapta magát, hogy minden lehetséges módon vonzza a festőket és a kurátorokat. Pár évvel ezelőtt pedig úgy határozott, valóra váltja álmait, és diplomát szerzett festészetből New York városában. Ulansky most ismét váltott, ezúttal a kereskedő szerepét vette magára, de olyan módon, hogy közel maradjon a művészet világához.

Nitin Gambhir nevű üzlettársával ebben az évben alapították meg a Tethys Art nevű galériát. A galéria, amely eddig három pop-up kiállításnak adott otthont, feltörekvő művészeket mutat be a nemzetközileg elismert nevek mellett. Kiállították már például Keith Haring, Richard Prince, Jonas Wood, Cindy Sherman és Barbara Kruger képeit is. A Tethys Art egyik alapelve, hogy olyan tanulási környezetet hozzon létre, amely művészeket, művészetbarátokat, gyűjtőket és kurátorokat egyaránt összehoz. A Tethys Art erre a télre tervezi következő kiállításait Aspenben, Cannes-ban, Miamiban és Velencében.

Ulansky a Tethys Art első három kiállításának mindegyikén kurátorral dolgozott, hogy olyan kiállításokat hozzon létre, amelyek elősegítik a vitát, és új perspektívákat vezetnek be. A Les Femmes, az Indira Cesarine kurátor által szervezett csoportos kiállítás bemutatta a kortárs elbeszélést a női nézőpontról, beleértve Cindy Sherman műveit, a közösségi média szenzációját, Leah Schragert, és olyan úttörő feministákat, mint Robin Tewes és Grace Graupe-Pillard, egyéb feltörekvő női művészek alkotásai mellett.

“Örülnék, ha az én szerepemmé válna egy olyan csatorna biztosítása, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy a művészetet az emberi tudatok összekapcsolásának egyik módjának tekintsék. A művészet jó mód arra, hogy olyan beszélgetéseket kezdeményezzünk, amelyek árnyaltabb, mint a tipikus »republikánus vagyok, demokrata vagyok«. Jelenleg azon dolgozom, hogy összeállítsak néhány csoportos műsort, amelyek segítenek kíváncsiságot szítani azokban az emberekben, akik korábban nem gyűjtöttek műveket. Az egyik nyári műsorunkban egy doktoriját végző hallgató, aki a feminista mozgalom történetét tanulmányozza, vásárolt egy művet, amely megszólította – ez volt az első művásárlása. Ez műgyűjteményének első darabja. Számomra az egyik leginspirálóbb dolog, amit az ember megtehet, hogy olyan emberekkel lép kapcsolatba, akik még nem voltak kitéve a művészetnek, akik talán nem értik, miért érdemes megvásárolni egy festményt, és segít megtalálni a személyes kapcsolatot” – mondta Elena.  

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket