dunszt.sk

kultmag

Nyolc év börtönbüntetést kapott a Van Gogh és Hals-festmény elrablója

2020 márciusában, pár héttel a vírushelyzet miatti lezárások után törtek be a holland Singer Laren Múzeumba, ahonnan ellopták Vincent van Gogh A plébániakert Nuenenben című, 1889-ben készült festményét. Az épület biztonsági kameráinak sikerült felvennie, ahogy az elkövető kalapáccsal töri be a múzeum üvegajtóit.

Frans Hals Két nevető fiú egy korsó sörrel című festményét már harmadik alkalommal tulajdonították el, ezúttal a hollandiai Leerdam városában található Hofje van Aerden Múzeumból, 2020 augusztusában.

A rablással megvádolt 59 éves férfit a Holland Bíróság nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, valamint 8,73 millió eurót kell fizetnie a Hals-kép jelenlegi tulajdonosának. Azt is sikerült kideríteni, hogy a férfi korábbi műkincslopásokban is részt vett, köztük egy 17. századi aranyozott edény eltulajdonításában, amely 2015-ben tűnt el egy holland múzeumból.

„Ezek a festmények a nemzeti kulturális örökség részét képzik” – olvasható az ítéletben. – „A történelmünk részei, és nagy jelentőséggel bírnak a jelen és jövő generációi számára, hogy ezt a múltat ők is megismerhessék. Olyan műkincsek ezek, amelyeket az említett múzeumok kiállításainak köszönhetően mindenki élvezhetett és megnyugvást találhatott bennük.”

A férfi tagadta a 2020-as műkincsrablásokban való részvételét.

Az eltulajdonított Van Gogh és Hals-festmény azóta sem került elő.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket