dunszt.sk

kultmag

Mesterséges intelligencia fejezte be Beethoven töredékes szimfóniáját

A német zeneszerző a Királyi Filharmóniai Társaság felkérése kezdte meg kilencedik és tízedik szimfóniájának komponálását. Míg az előbbit nagy részben sikerült befejeznie, és lett ezzel egyike leghíresebb szerzeményeinek, az utóbbi ‒1827-ben bekövetkezett halála miatt ‒ csak töredékes jegyzetek és vázlatok formájában maradt meg. Azóta többen is megpróbálták kiegészíteni a művet.

„1988-ban a zenetudós Barry Cooper vállalkozott az első és második tétel befejezésére – nyilatkozta Ahmed Elgammal, a Rutgers Egyetem Art & AI Lab igazgatója – 250 ütemnyi zenét szőtt össze a megmaradt vázlatokból, hogy Beethoven elképzeléseihez híven megteremtse azt, ami szerinte az első tétel lehetett. Beethoven vázlatainak töredékessége miatt azonban lehetetlennek bizonyult, hogy a zeneszakértők túllendüljenek ezen az első tételen.”

A mesterséges intelligencia térnövekedésének hála, Elgammal a salzburgi Karajan Intézet igazgatójával, Matthias Röderrel együtt vállalkozott arra a nehéz feladatra, hogy létrehozzanak egy olyan programot, amely képes befejezni a hiányos szimfóniát. A projektben részt vett még Walter Werzowa zeneszerző, Mark Gotham számítástechnikai-zenei szakértő, valamint Robert Levin zenetudót-zongoraművész, aki korábban Mozart és Bach töredékes műveit egészítette ki.

A mesterséges intelligencia által megkomponált zenemű eredményességét csak úgy tudták tesztelni, hogy „százszázalékos emberi zenekar” adta elő. A projekt finanszírozója, a Deutsche Telekom rövid dokumentumfilmet is készített a kísérlet munkálatairól, amelyben az elkészült szimfóniát is meg lehet hallgatni.

 „Reméljük, Beethoven is mosolyog, ahogy most ezt hallgatja.” – tette hozzá Werzowa.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket