dunszt.sk

kultmag

Álom luxuskivitelben ‒ 60 éves Audrey Hepburn ikonikus filmje

Az Álom luxuskivitelben kezdő jelenete, amelyben az Audrey Hepburn által alakított Holly Golightly fekete estélyi ruhában, reggeli kávéját iszogatva nézi Manhattan kirakatait, a filmtörténelem leghíresebb nyitójelenetei közé tartozik. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a képsorokat még az is ismeri, aki soha nem látta a filmet. A Blake Edwards által rendezett, Truman Capote azonos című kisregénye alapján készült kultikus produkció idén októberben ünnepli 60 éves évfordulóját.

Noha a filmben finomítottak a forrásként szolgáló mű hangulatán, elhagyva Capote ironikus és kissé búskomor hangját, a The Guardian szerint a romantikus vígjáték Hollywood egyik legjobban sikerült könyves adaptációja. Ahelyett, hogy híven ragaszkodtak volna a kisregényhez, sikerült valami egészen frisset és szórakoztatót vinni a történetbe.

Ez az újítás leginkább Holly Golightly karakterében figyelhető meg: míg Capote éles és fanyar képet ad egy fiatal lányról, aki egyedül próbálja megtalálni helyét a zsúfolt Manhattanben, addig a Hepburn által alakított főhősnő sokkal szentimentálisabb és sebezhetőbb.

A történet szerint Holly az unalmas vidéki élet, és egy nemkívánatos házasság elől menekült New Yorkba, hogy ott belecsöppenjen egy új, hajnalba nyúló partikat és gazdag udvarlókat ígérő világba. Ezért sem meglepő, hogy Capote – aki eredetileg Marilyn Monroe-nak szánta a szerepet – nem díjazta, hogy szabadszellemű főhősnőjét a visszafogottságáról híres Audrey Hepburn alakítja. A színésznő megjelenésének „nem volt olyan része, még csak mélyen eltemetve sem, amely megszólaltatta volna az amerikai életérzést”.

Hepburn mégis bebizonyította, hogy le tudja vetkőzni magáról tartózkodó báját, így megformálásában Holly egyszerre „megrendítően törékeny és ellenállhatatlanul kacér”. A karakter pedig azóta is az egyik legemlékezetesebb Hepburn alakításai közül.

A filmet Mickey Rooney rövid szereplése miatt sok kritika is érte . Állítólag Blake Edwards ötlete volt, hogy ázsiai színész helyett a filmsztárt kérjék fel Holly szomszédjának, a japán Mr. Yunioshi szerepére. Rooney alakítása mai szemmel rasszista és bántó sztereotípiákon alapszik, így „érthető, ha a nézők inkább átpörgetik a jeleneteit”.

A kritikák ellenére is kétségtelen azonban, hogy az Álom luxuskivitelben 60 év múltával is a popkultúra egyik legikonikusabb filmje, Audrey Hepburn fekete estélyis alakja pedig a független, kozmopolita nő szimbólumává vált.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket