dunszt.sk

kultmag

Szlovák filmnapok Budapesten

Október 12-14. között, három napon keresztül kortárs szlovák filmek bemutatóhelye lesz a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház. Három, az elmúlt években készült, jelentős díjakkal elismert játékfilmet mutatnak majd be. A programot október 12-én Martin Šulik A nyúlfülű férfi című filmje nyitja, amelyben egy író kerül alkotói-életközépi válságba; a főszereplőt Miroslav Krobot alakítja, akinek oldalán Borbély Alexandrát láthatjuk viszont.

A tragikomédiát két dráma egészíti ki: a tavalyi szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiálon díjazott Szolgák – Ivan Ostrochovský rendezése – a rendszerváltás előtti időkbe viszi vissza a nézőket, és a pártállam és a katolikus egyház összetett viszonyába enged bepillantást, míg a Kristályglóbuszra jelölt és Oscar-díjra is nevezett Legyen világosság! radikalizálódó fiatalok kortárs történetét beszéli el.

A budapesti Szlovák Intézet és a Szlovák Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége szervezésében, az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Szlovák Filmnapok a Szlovák Kulturális Napok Magyarországon rendezvénysorozatába illeszkedik, amely közel három hónapig tart.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A vetítésekre a jegyár egységes 1500 Ft.

Részletes program: 

2021. október 12. , kedd 19:30 – MEGNYITÓ 
A nyúlfülű férfi
szlovák-cseh tragikomédia, r: Martin Šulík, 104′
szlovák nyelven magyar felirattal

2021. október 13., szerda 20:30
Szolgák
szlovák-román-cseh-ír dráma, r: Ivan Ostrochovský, 80′
szlovák nyelven magyar felirattal

2021. október 14., csütörtök 20:30
Legyen világosság!
szlovák-cseh dráma, r: Marko Skop, 93′
szlovák és német nyelven magyar felirattal

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket