dunszt.sk

kultmag

„Nem én javasoltam a szétválást. Ez a mi Johnnynk volt.”

Paul McCartney jelentette be először a Beatles feloszlását egy 1970-es interjúban, emiatt pedig sokan úgy gondolták, az együttes szétválását a basszusgitáros kezdeményezte. Szakításuk valódi oka azonban máig tisztázatlan maradt, ezért McCartney a BBC Radióval folytatott beszélgetésében végre színt vallott: John Lennon volt az, aki elsőként távozni akart.  

„Nem én javasoltam a szétválást. Ez a mi Johnnynk volt.”

McCartney azt is elárulta, hogy ez volt „életének egyik legnehezebb időszaka”, hiszen a banda alig nyolc éve volt csak együtt, és még szívesen együtt zenélt volna a többiekkel. „Ez az én bandám volt, az én munkám, az én életem, szóval folytatni akartam.”

A zenész egyetértett azzal, hogy ha Lennon nem dönt a kilépés mellet, a Beatles sokkal hosszabb karriert futott volna be. „Igen, így lett volna. A lényeg valójában az volt, hogy John új életet kezdett Yokóval. John mindig is el akart szakadni a társadalomtól, mert tudod, Mimi nénikéje nevelte fel, aki nagyon elnyomó volt, ezért állandóan szabadulni próbált.”

Az együttes feloszlása körüli félreértés abból adódhatott, hogy az új menedzser, Allen Klein arra kérte a tagokat, titkolják el szétválásukat addig, amíg sikerül véglegesítenie néhány üzleti ügyet. „Szóval pár hónapig tettetnünk kellett – teszi hozzá McCartney. – Nagyon furcsa volt, hiszen mindannyian tudtuk, hogy a Beatlesnek vége, mégse sétálhattunk el csak úgy.”

A basszusgitáros végül megelégelte az állandó színlelést, ezért úgy döntött, „tiszta vizet önt a pohárba”, és nyilvánosságra hozza a zenekar feloszlását. „Elegem lett a titkolózásból.”

Arra a kérdésre, vajon Yoko Ono is hatással volt-e John döntésére, nemlegesen válaszolt. „Remek pár voltak. Hatalmas erő volt köztük.”

Az eredeti cikk és további információ a The Guardian oldalán olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket