dunszt.sk

kultmag

Újraalkották Gustav Klimt megsemmisült festményeit

Klimt a Bécsi Egyetem felkérésére festette meg a Fakultás-képek című sorozatát az 1900-as évek elején. A festmények három tudományos területet reprezentáltak, amelyről később címűket is kapták: Filozófia, Orvostudomány és Jogtudomány.

A második világháború idején a képsorozat a nácik kezébe került, akik sok más alkotással együtt az immendorfi kastélyban helyezték el a festményeket. A német katonák a háború utolsó heteiben azonban felgyújtották az épületet annak minden összegyűjtött műkincsévek, így a Fakultás-képek megsemmisültek.

A festménysorozat csupán fekete-fehér fényképeken maradt fenn, ezért csak találgatni lehet, milyen színekben pompáztak eredeti valójukban. A kérdés megválaszolására a Google Arts & Culture és a bécsi Belvedere Múzeum közös projektet dolgozott ki: Klimt korábbi műveinek alapos tanulmányozása és elemzése után mesterséges intelligencia segítségével alkották újra a három festményt, ezzel meghatározták, milyen színeket alkalmazott eredetileg a festő.

„A Fakultás-képek Klimt legnagyobb művei közé tartoztak, ugyanakkor a szimbolista festészeten belül is Klimt remekeit képviselik – nyilatkozta Dr. Franz Smola, a Belvedere kurátora. – A színek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy ezek a képek elsöprő hatást érjenek el, amellyel pedig meglehetősen nagy visszhangot keltett Klimt kortársai körében. Ezért a színek rekonstrukciója egyet jelent azzal, hogy felismerjük ezeknek a kimagasló alkotásoknak valós értékét és jelentőségét.” 

A projekt a Google Arts & Culture Klimt vs. Klimt: The Man of Contradictions című online programjának a része, ahol a Fakultás-képek mellett a Csók ultranagy felbontásban, a festő további 120 képe pedig kiterjesztett valóságban is megtekinthető.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket