dunszt.sk

kultmag

C-LAB: a művészet és a technológia ötvözete

A technológia lehetőségei a technológia kockázataival szemben egy olyan vitatéma, amely már régóta terítéken van. A Taiwan Contemporary Culture Lab’s (C-LAB) Future Media Arts Festival nevű évente megrendezésre kerülő esemény a médiaművészeten keresztül összpontosítja ezt a vitát a jövő köré. Huszonhárom tajvani és külföldi, egyéni és csoportos művész huszonnégy műve tekinthető meg online vagy személyesen november 28-ig a fesztivál keretein belül.

A C-LAB Future Media Arts Festival válogatott kiállításokat tartalmaz, gondosan összeállítva, hogy a résztvevők audiovizuális médián, installációkon, színházon, előadásokon és szemináriumokon keresztül tapasztalhassák meg a jövőbeli technológiát. Több installáció feltárja a technológia jelenét, múltját és jövőjét. A C-LAB kiállításai és eseményei adta lehetőségeken keresztül arra buzdítják a nézőket, hogy mérlegeljék a technológiához való viszonyunkat.

A technológia és a média kollektív társadalmi lelkiismeretünkre gyakorolt ​​hatásaival is foglalkoznak. A Glass Room: Misinformation Edition leleplezi, hogy az álhírek milyen módon terjednek az interneten. A német Tactical Tech civil szervezet projektje a közösségi média platformjaink gyenge pontjait vizsgálja, és azok lehetőségeit arra, hogy politikai haszonszerzés céljából propaganda eszközeivé váljanak.

concept of communication technology or global network, graphic of dotted world map with futuristic element

Bár az esemény legfőbb témája a jövő, elismeri a múltat ​​is. A japán gyarmati korszakban a cukoripar valósággal virágzott Tajvanon, és gazdasági erejének létfontosságú része volt. Hsu Chia-Wei, Chang Ting-Tong és Cheng Hsien-Yu művészek elmélyedtek a múltban, és meglátogatták a Huwei cukorgyárat. Tapasztalataik inspirációul szolgáltak a Crystal Seeding készítéséhez, melyhez a cukrot 3D nyomtatási anyagként használták fel, hogy egyedülálló színházi élményt hozzanak létre hagyományos bábjátékokkal és egy robotkarral.

A C-LAB első kezdeményezése 2018-ban indult, mikor a Taiwan Living Arts Foundation eldöntötte, hogy nyitott és befogadó kulturális környezetet biztosítanak az innováció és a kísérletezés előmozdítása érdekében. A helyszín egykor katonai bázisként funkcionált, előtte pedig kutatóintézetként. Azóta a művészet, a technológia, a tudomány és a zenei együttműködés központjává vált. Az ember itt könnyedén talál kortárs művészeti platformot, technológiai médiaplatformot, hanglabort, társadalmi innovációs laboratóriumot és nagy teljesítményű számítástechnikai kutatólaboratóriumokat egyéb lehetőségek mellett.

Jó szándékú kezekben a technológia megmentheti a jövőt. A C-LAB Future Media Arts Festival feltárja ezeket a lehetőségeket, miközben hagyja, hogy a nézők ítélőképességüket használva saját értelmezésüket adják hozzá a látottakhoz.

 A Future Media Arts Festival november 28-ig személyesen és online is megtekinthető.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket