dunszt.sk

kultmag

Minden rekordot megdöntött a Netflix dél-koreai sorozata – Miről is szól a Nyerd meg az életed (Squid Game)?

A korábbi csúcstartó A Bridgerton család rekordját majdnem harmincmillió nézővel múlta felül az új rekorder, a koreai Nyerd meg az életed című széria, amelynek első évadát 111 millió néző tekintette meg az első hónapban. Nem ez az első alkalom, hogy egy nem amerikai sorozat nagy sikert arat a streaming-szolgáltatónál, hiszen a spanyol A nagy pénzrablás vagy a német Sötétség is a nézők kedvence lett, ám ilyen átütő sikerre még egyetlen széria sem volt képes. De miről is szól pontosan a koreai sorozat?

Hwang Dong-hyuk író-rendező munkája tulajdonképpen a tévés valóságshow-k ötletén alapszik. A társadalom alsóbb rétegeiből toboroznak játékosokat egy vetélkedőbe, ahol különleges, labirintusszerű pályákon kell (amelyek ráadásul gyerekkori játékokat idéznek) versenyezniük, végül azonban a többszáz versenyzőből csak egy maradhat, a kiesőket pedig megölik.

Az Élesködőkből (meg még jónéhány más dél-koreai filmből) ismert kapitalizmuskritika keveredik tehát egy igen excentrikus látványvilággal, és amint látjuk, ez rezonált is a nézőkkel. A sorozatot egyébként többé-kevésbé a kritika is szereti, igaz azért több írás felveti, hogy a hype azért túlzó a Nyerd meg az életed minőségéhez képest.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket