dunszt.sk

kultmag

Oscar Wilde – Ünnepelt szerzőből elítélt

Oscar Wilde egyike azon szerzőknek, akik nemcsak műveikkel, de karakán személyiségükkel és extravagáns életükkel is felhívták magukra a figyelmet. Wilde manapság a viktoriánus kor irodalmának egyik legikonikusabb és legolvasottabb alkotói közé tartozik, volt azonban olyan időszak, amikor botrányosnak ítélt életmódja miatt társadalmi és irodalmi körökből is kitaszították.

Bunbury ‒ avagy jó, ha szilárd az ember című drámájának 1895-ös premierjén zseniként emlegették, pár hónappal később azonban, mikor kiderült, hogy az ünnepelt író a férfiakhoz vonzódik, már karrierjének végéről és közelgő bebörtönzéséről beszéltek. „Hírneve romokban hevert, élete pedig visszafordíthatatlanul tönkrement.” – magyarázta Alain de Botton, a School of Life című videósorozat készítője.

Oscar Wilde és Lord Alfred Douglas

De Botton szerint a Wilde homoszexualitása körüli botrány „egy nagyszerű ember apró, de sorsszerű botlása miatti gyors bukás” volt, amely napjainkban ugyan nem okozna problémát, de a szerző korában súlyos jogi következményeket vont maga után. Wilde 1891-ben találkozott a feltörekvő fiatal költővel, Lord Alfred Douglasszal, azaz „Bosie-val”, hamarosan pedig egymásba szerettek. Bosie apja, Queensberry márkija azonban tudomást szerzett a viszonyról, és felszólította Wilde-ot, hogy azonnal vessen véget a kapcsolatnak. A konfliktus végül odáig fajult, hogy a márki nyilvánosságra hozta a két férfi közötti kapcsolatot, és mivel „a viktoriánus korban a homoszexualitás nemcsak illegális volt, hanem a társadalom is mélyen elítélte, a vád komoly veszélyekkel járt”.

Wilde-ot letartóztatták, majd 1895-ben fajtalankodás vádjával két év fegyházra és kényszermunkára ítélték. „Egy olyan valaki számára, aki Wilde-hoz hasonló fényűző életet élt, ez leküzdhetetlen nehézségnek tűnt”‒ magyarázta de Botton. Annak ellenére, hogy Wilde szabadságvesztése alatt is dolgozott – ekkor írta meg De Profundis című esszéjét, valamint egy verset, A readingi fegyház balladáját ‒, börtönbüntetése mélyen megviselte. Bosie később elmondta, hogy a szerző szabadulása után sem tudod visszatérni régi önmagához, és kitaszítottként élete „túl szűk és korlátozott volt ahhoz, hogy további alkotásra ösztönözze”.

A brit kormány azóta bocsánatot kért Wilde és több más személy, köztük a matematikus, Alan Turing olyan vád alapján való elítéléséért, amely ma nem számít bűncselekménynek. „Társadalmunk nagylelkűvé vált Wilde sajátos viselkedése iránt – tette hozzá de Botton. – A mi korunkban sokan vigaszt nyújtanak Wilde-nak, és szeretnének összebarátkozni vele. Megható ez a remény, de jobb lenne, ha ezt a megértést kiterjesztenénk azokra a kevésbé tehetséges és kevésbé szellemes emberekre, akik ugyanezen előítéletek miatt jelenleg súlyos nehézségekkel néznek szembe.”

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket