dunszt.sk

kultmag

Lana Del Rey: Blue Banisters –zavarba ejtő és magával ragadó

A Lana Del Rey jelenséget övező misztikum valamelyest megingott a karantén óta. A zenész gyakran stilizált titkosírásnak tűnt, aki az amerikai kultúra romantikus eszméivel és a sötéten diszfunkcionális szerelemmel játszik. Nyolcadik albumán, a Blue Banisters-en azonban több hétköznapi tevékenységet szem előtt tart szem előtt, mint például a Zoom-hívásokat és a boltba tett rövid kirándulásokat.

Ennek ellenére a Blue Banisters talán az eddigi legőszintébb önéletrajzi albuma, amely egy kudarcra ítélt románcot és a jelenlegi kapcsolata kezdetét, valamint a nővérével (közeli) és az anyjával (nehéz) való kapcsolatát dokumentálja. A lebilincselő címadó dal a barátnői előtti tisztelgésként kezdődik, mielőtt a női szolidaritás határairól beszélne – külön hangsúlyt helyezve a szívfájdalomra és a boldogtalan egyedülállóságra van szó.

Már karrierje kezdeteitől központi téma, hogy az énekesnő mennyire játszik karaktert. Köszönhető ez a személyét körülölelő hangulatnak – a 60-as és 70-es éveket idéző amerikai ragyogásnak –, az elbűvölő álnévnek, valamint a nőiességről, a mérgező kapcsolatokról és a szülőföldről szóló, már-már ironikus vagy túlzó daloknak.

Az album egésze zavart von maga után. A Text Book című nyitódal arról szól, hogy egy férfi iránti érzett vonzalma azért alakult ki, mert édesapjára emlékezteti őt. Is Beautiful című dalában már arról a bánatról énekel, amely egyébként az album egészében mint a kreativitás forrása jelenik meg. A Sweet Carolina – melyet apjával és nővérével írt – pedig egy megindító levél nővéréhez, aki épp arra készül, hogy egy gyermeknek adjon életet.

Bármennyire is zavarba ejtő az album, Del Rey világépítése mindvégig teljesen magával ragadó, és vokális jelenléte olyan erőteljes, mint generációjának bármelyik énekeséé. Ez persze azt is jelenti, hogy dalainak zenei alapjai, általában a pompás zongora vagy finoman pengő gitárok, háttérbe szorulnak.

A tény, hogy gyakran kicsi kézzelfogható különbség van a dallamok között, nem jelent olyan problémát, mint más művészek számára jelenthetne: Del Rey célja saját egyedi dallamnyelvének csiszolása, amelyet sok zenész elkerülhetetlenül üldöz évekkel később. Az egyhangúság Del Rey produktivitása miatt is eltúlzottnak tűnhet: a Blue Banisters a második teljes albuma 2021-ben a Chemtrails Over the Country Club után.

A hullámzó minőség ellenére a Blue Banisters fontos kiegészítése munkásságának. Az pedig hatalmas eredmény, hogy egy évtizednyi zene után is képes így zavarba ejteni kedvelőit.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket