dunszt.sk

kultmag

„Szeretem meglátni a sebezhető karakterek erejét” – Rebecca Ferguson a sztereotipizálás árnyoldalairól

Múlt csütörtökön mutatták Denis Villeneuve Dűne-adaptációját. Frank Herbert regényének nem ez volt az első feldolgozása, hiszen mások mellett David Lynch is elkészítette saját verzióját. Villeneuve adaptációjában Lady Jessica szerepét a svéd származású Rebecca Ferguson alakítja, akit korábban olyan filmekben láthattunk, mint az Álom doktor, A Legnagyobb Showman, A lány a vonaton, vagy éppen több Mission: Impossible-alkotás. Jessica izgalmas karakter, Leto Atreides herceg ágyasa, aki azonban majdhogynem hercegnőként funkcionál, ezen kívül pedig a rejtélyes Bene Gesserit Rend tagja.

Fergusonnal az IndieWire készített interjút, amelyben szóba került többek között a sztereotipizálás hátránya is.

„Gyakran kapok olyan szerepeket, amik látszólag is erős karakterek. Ennek valószínűleg az az oka, hogy van a lényemben egyfajta magabiztosság. Valóban erős az igazságérzetem, nem félek a következményektől, ettől függetlenül azonban én is sebezhető vagyok. De azt gondolom, hogy az erős női karakter is egy sztereotípia, és félek, hogy nehéz lesz belőle kitörni. Ma már sokkal jobban szeretem meglátni a sebezhető figurák erejét. Egyáltalán mi az az erő, mitől lesz valaki erős? Ezt is analizálnunk kell.”

A színésznő arról is beszélt, hogy korábban nem ismerte David Lynch Dűnéjét, ám miután megnézte azt a filmet, lenyűgözte, hogy Villeneuve mennyit változtatott Jessica karakterén.

„Jessica ebben a verzióban jóval hangsúlyosabb, aktívabb, de az is fontos volt számunkra, hogy senki mást ne nyomjuk el vele. Nem akartunk semmit sem erőltetni. „

A teljes beszélgetés itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket