dunszt.sk

kultmag

Nők – a festőművészet felemelkedő csillagai nők

Az ezredforduló fontos művészeti mozgalma volt a Young British Artists – röviden Britart –, akik Londonban kezdték közösen kiállítani képzőművészeti alkotásaikat. Most hasonló kreatív szellem tapasztalható az angol fiatalok körében – magukhoz ragadták a festőművészet figyelmét, képeik értéke akár az egymillió fontot is meghaladja. Fiatalok, és többnyire nők.

Az utóbbi napokban kelt el Flora Yukhnovich festménye, az I’ll Have What She’s Having 2,3 millió fontért. A festőnőt a 15. századi rokokó művészei inspirálták. „Azt akarom, hogy az emberek megkapják azt az ’a-ha’ pillanatot – azt az ismerős érzést, amely hozzáférést ad egy műhöz” – mondta.

A Myths of Pleasure című alkotás a 28 éves Jadé Fadojutimi munkája. A művész képei a Hepworth Wakefield galériában lesznek megtekinthetőek áprilisban, ahol ő lesz a Yorkshire tér eddigi legfiatalabb művésze, aki saját kiállítást kap.

„Természetesen az aukciós árak jelenleg megdöbbentőek” – nyilatkozta Pippy Houldsworth. „A piac őrült, úgy tűnik, nincs felső határ a mély zsebű gyűjtők számára. Lényegében lehetetlen volt az utóbbi 2-3 évben hozzájutni Jadé képeihez.” A várólista már több száz tagú. A Pippy Houldsworth galéria leginkább női művészek képeit állítja ki. „Túl sokáig figyelmen kívül hagyták őket” – mondja. „De most erőteljes hangjuk van. Csak nézzék meg a fiatal festők legutóbbi aukciós rekordjait, és szinte mind nő.”

Nemcsak a gyűjtök kedvelik a festményeket. Jelenleg két nagysikerű kiállítás is folyik Londonban – az RA éves nyári kiállítása, valamint a Hayward Galéria Mixing It Up nevű kiállítása, ahol 31 kortárs angliai művész képei tekinthetőek meg. Ez utóbbin sok művész már befutott festő, azonban lehetőséget kaptak a feltörekvő fiatalok is.

A Hayward igazgatója, Ralph Rugoff kihangsúlyozta, hogy ha harminc évvel ezelőtt került volna megrendezésre a kiállítás, többnyire fehér férfiak kaptak volna hangot a galériában. Most azonban több mint a művészek fele nő. Rugoff érdekesnek találja, hogy sokan közülük nem kaptak bátorítást az iskolában, mikor rajzolni vagy festeni kezdtek, hiszen ezeket a készségeket sokan burzsoá elfoglaltságnak tartják.

Az is különös, hogy a pandémia és a Brexit ellenére ennyi aktív és tehetséges fiatal művész dolgozik Angliában. Ironikus módon, mivel a Covid kigyomlált néhány kisebb galériát, a nagyobb, befolyással és pénzzel rendelkező galériák gyakran felkarolják és népszerűsítik a fiatal tehetség nagy részét.

Nehéz megmondani, hogy múló divatról beszélünk-e, ha a festészet reneszánszát emlegetjük. Bonham Carter művész szerint a festészetet már sokszor holtnak nyilvánították, aztán mégis mindig képes volt feltámadni.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket